Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δίθυρα μαλάκια: Ελλιπείς οι έλεγχοι των χωρών της ΕΕ σε ιχθυοκαλλιέργειες για μικροβιολογικούς κινδύνους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔίθυρα μαλάκια: Ελλιπείς οι έλεγχοι των χωρών της ΕΕ σε ιχθυοκαλλιέργειες για μικροβιολογικούς κινδύνους
spot_img

Τα συστήματα ελέγχου σε κάποιες χώρες δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Τα δίθυρα μαλάκια (όπως μύδια, μύδια, στρείδια ή χτένια) ήταν κοινά στη διατροφή των Ευρωπαίων από την αρχαιότητα. Τρέφονται φιλτράροντας μικροσκοπικά φύκια από το περιβάλλον νερό. Κατά τη διάρκεια αυτού του φιλτραρίσματος, μπορούν να συσσωρεύσουν μικροοργανισμούς, θαλάσσιες βιοτοξίνες και χημικούς ρυπαντές, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει αυστηρούς κανόνες για τη μείωση ή τον μετριασμό αυτού του κινδύνου για τους καταναλωτές. 

 Στην ΕΕ, τέσσερα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για πάνω από το 80 % της παραγωγής (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα), κυρίως από υδατοκαλλιέργεια. Επισκόπηση της ΓΔ SANTE της ΕΕ, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες αρχές έχουν αναπτύξει ολοκληρωμένους επίσημους ελέγχους και ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις τους για να διασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των κανόνων.

Για τη μείωση ή τον μετριασμό του κινδύνου που μπορεί να ενέχουν τα δίθυρα μαλάκια για τους καταναλωτές, είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι στις ζώνες όπου αυτά παράγονται και συγκομίζονται. Στην ενωσιακή νομοθεσία, οι εν λόγω ζώνες αποτελούν ευθύνη των αρμόδιων αρχών, οι οποίες υποχρεούνται να διενεργούν διεξοδικούς επίσημους ελέγχους.

Η Επιτροπή συγκέντρωσε πληροφορίες από τα 15 κράτη μέλη παραγωγής δίθυρων μαλακίων, μέσω τεσσάρων ελέγχων και 11 απαντήσεων σε ερωτηματολόγιο, τις οποίες συμπλήρωσε με άλλες διαθέσιμες στο κοινό επίσημες πληροφορίες.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αρμόδιες αρχές σε όλα τα κράτη μέλη παραγωγής έχουν αναπτύξει, σε διαφορετικό βαθμό, συστήματα επίσημων ελέγχων για τα δίθυρα μαλάκια. Αν και περισσότερα κράτη μέλη τηρούν ενημερωμένους καταλόγους ταξινομημένων ζωνών παραγωγής ωστόσο, για ορισμένα κράτη μέλη αυτό φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, παρά την ύπαρξη ενός κοινοτικού οδηγού σχετικά με τη μικροβιολογική ταξινόμηση και την παρακολούθηση των ζωνών παραγωγής. Επίσης πολλά κράτη μέλη δεν παρακολουθούν την παραγωγή όσον αφορά τη μικροβιολογική ποιότητα.

«Η παρακολούθηση των ταξινομημένων ζωνών παραγωγής για βιοτοξίνες συχνά δεν συνάδει με τις ενωσιακές απαιτήσεις, κυρίως όσον αφορά τη συχνότητα και τον τύπο των βιοτοξινών που υποβάλλονται σε δοκιμή. Επιπλέον, η παρακολούθηση των ζωνών παραγωγής τοξινοπαραγωγού πλαγκτού —το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την παρουσία βιοτοξινών— διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Ως επί το πλείστον, τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα όταν τα αποτελέσματα της παρακολούθησής τους υποδεικνύουν κίνδυνο ή δυνητικό κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, οι αδυναμίες εφαρμογής κατάλληλης παρακολούθησης έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην εντοπίζονται έγκαιρα ορισμένοι κίνδυνοι ή να καθυστερεί η αντιμετώπιση των κινδύνων» αναφέρει η έκθεση.

Συμπερασματικά, μολονότι οι αρμόδιες αρχές σε όλα τα κράτη μέλη παραγωγής έχουν αναπτύξει συστήματα επίσημων ελέγχων για τα δίθυρα μαλάκια, τα συστήματα αυτά δεν ανταποκρίνονται πάντα στους στόχους της ενωσιακής νομοθεσίας και, ως εκ τούτου, δεν επαρκούν πάντα για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα