Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eurostat: H Ελλάδα πρώτη σε παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου ιχθυοκαλλιέργειας στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑλιείαEurostat: H Ελλάδα πρώτη σε παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου ιχθυοκαλλιέργειας στην ΕΕ
spot_img

Οι υδατοκαλλιέργειες στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της συνολικής παραγωγής στην ΕΕ.

Το 2021, εκτιμάται ότι εκτρέφονταν 1,1 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών στην ΕΕ, αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα (68%) της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών το 2021: η Ισπανία 25%, η Γαλλία 17% και η Ιταλία και η Ελλάδα 13%.

Η Ελλάδα παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της εκτρεφόμενης τσιπούρας της ΕΕ (69% του συνόλου) και ευρωπαϊκού λαβράκι (53%).

Ωστόσο, η παραγωγή εντός της ΕΕ ήταν μικρότερη από εκείνη της Νορβηγίας, όπου παρήχθησαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν ο σολομός εκτροφής.

Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως σε είδη όπως η πέστροφα, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κυπρίνος, ο τόνος, ο σολομός καθώς και στα μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των στρειδιών και των αχιβάδων), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2021. Διαφορετικοί υδρόβιοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής της πέστροφας και του λαβρακιού το 2021 ήταν υψηλότερη από άλλα είδη στην ΕΕ (το καθένα αντιπροσώπευε μερίδιο 14% της συνολικής αξίας της υδροκαλλιέργειας της ΕΕ το 2021).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο