Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Codex Alimentarius: Η πρώτη έρευνα για την ικανοποίηση από τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνCodex Alimentarius: Η πρώτη έρευνα για την ικανοποίηση από τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Τα αποτελέσματα δείχνουν 80% ικανοποίηση από τη χρήση και τον αντίκτυπο των κειμένων του Codex.

Η πρώτη έρευνα για τη χρήση και τον αντίκτυπο των κειμένων του Codex, που ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, αναφέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Codex, πάνω από το 80%, είναι ικανοποιημένοι με αυτά τα διεθνή διατροφικά κείμενα.  

Ο Codex Alimentarius ή “Κώδικας Τροφίμων” είναι μια συλλογή προτύπων, κατευθυντήριων γραμμών και κωδίκων πρακτικής που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Codex Alimentarius. Ιδρύθηκε από τον FAO και τον ΠΟΥ για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την προώθηση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων.

Ενενήντα οκτώ από τα 189 Μέλη του Codex απάντησαν στην έρευνα, με θετική συμμετοχή 52%. Η πρώτη έρευνα επικεντρώθηκε στα ακόλουθα κείμενα του Κώδικα:

  • Γενικό Πρότυπο για Προσμείξεις και Τοξίνες σε Τρόφιμα και Ζωοτροφές,
  • Γενικές Αρχές Υγιεινής Τροφίμων,
  • Γενικό Πρότυπο για την Επισήμανση Προσυσκευασμένων Τροφίμων και
  • Γενικές Αρχές για την Προσθήκη Απαραίτητων Θρεπτικών Συστατικών στα Τρόφιμα.

“Είναι η πρώτη φορά που συλλέγονται πληροφορίες με συστηματικό και ενοποιημένο τρόπο σε παγκόσμια βάση, παρέχοντας ακλόνητα στοιχεία για τη χρήση και τον αντίκτυπο των κειμένων του Codex. Με βάση την ανάλυση, είναι προφανές ότι τα κείμενα του Codex διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων παγκοσμίως“, δήλωσε ο Farid El Haffar, Υπεύθυνος Γραμματείας του Codex.

Η ανάλυση της έρευνας έδειξε ότι τα κείμενα του Codex χρησιμοποιούνται αρκετά καλά ως βάση για την ενημέρωση της νομοθεσίας, των πολιτικών, των κανονισμών, των προγραμμάτων και των πρακτικών για τα τρόφιμα σε εθνικό επίπεδο. Πενήντα δύο χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ανέφεραν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα κείμενα του Codex στη στήριξη της νομοθεσίας, των πολιτικών, των εθνικών συστημάτων ελέγχου τροφίμων, των πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, της κατάρτισης και της ευαισθητοποίησης. Σαράντα έξι χώρες υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι έχουν γενικά πιο καθιερωμένα συστήματα ελέγχου των τροφίμων, περισσότερους πόρους και προηγμένη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.

Ο Steve Wearne, Πρόεδρος της Επιτροπής Codex Alimentarius, χαιρέτισε τη δημοσίευση και σχολίασε ότι « Η παρακολούθηση της χρήσης και του αντίκτυπου των κειμένων του Codex παρέχει βασικές πληροφορίες για το πώς η Codex βοηθά τα μέλη στην προστασία της υγείας των καταναλωτών και στη διευκόλυνση των πρακτικών θεμιτού εμπορίου ». Υπογράμμισε επίσης ότι «με τήρηση των προτύπων του Codex, τα μέλη μπορούν να αποτρέψουν τις τροφιμογενείς ασθένειες, να διατηρήσουν την αξιοπιστία των προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών ».

Ενενήντα οκτώ από τα 189 Μέλη του Codex απάντησαν στην έρευνα, με θετική συμμετοχή 52%. Η πρώτη έρευνα επικεντρώθηκε στα ακόλουθα κείμενα του Κώδικα: Γενικό Πρότυπο για Προσμείξεις και Τοξίνες σε Τρόφιμα και Ζωοτροφές, Γενικές Αρχές Υγιεινής Τροφίμων, Γενικό Πρότυπο για την Επισήμανση Προσυσκευασμένων Τροφίμων και Γενικές Αρχές για την Προσθήκη Απαραίτητων Θρεπτικών Συστατικών στα Τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο