Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση του κινδύνου από τη νικοτίνη στα μπαχαρικά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Αξιολόγηση του κινδύνου από τη νικοτίνη στα μπαχαρικά
spot_img

Στοχευμένη εκτίμηση κινδύνου για τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων νικοτίνης στα μπαχαρικά.

Η νικοτίνη λόγω της δράσης της ως αγωνιστής των υποδοχέων ακετυλοχολίνης, παρουσιάζει εντομοκτόνο δράση και χρησιμοποιήθηκε ως δραστική ουσία σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα στο παρελθόν. Πρόσφατα, νέα δεδομένα παρακολούθησης δόθηκαν από τρίτες χώρες και από ορισμένους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, υποδεικνύοντας ότι τα νέα επίπεδα για τη νικοτίνη στα μπαχαρικά μπορεί να είναι ανεπαρκή και ότι μπορεί να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, έλαβε εντολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιήσει στοχευμένη αξιολόγηση κινδύνου των ανώτατων επιπέδων υπολειμμάτων (MRL) για τη νικοτίνη στα μπαχαρικά. Η EFSA πραγματοποίησε την αξιολόγηση κινδύνου οξείας (βραχυπρόθεσμης) και χρόνιας (μακροπρόθεσμης) διατροφής λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση στη νικοτίνη μέσω υπολειμμάτων σε μπαχαρικά σε επίπεδο ίσο με το προσωρινό μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων (tMRL) των 0,3 mg/kg όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τα νέα δεδομένα παρακολούθησης που παρέχονται. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το tMRL για την ομάδα των μπαχαρικών των 0,3 mg/kg είναι απίθανο να ενέχει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Ωστόσο, η EFSA συνιστά τη διερεύνηση της βασικής αιτίας για την εμφάνιση νικοτίνης στα σχετικά προϊόντα και, εάν είναι δυνατόν, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αποφυγή ή τη μείωση των υπολειμμάτων νικοτίνης στα μπαχαρικά, ενόψει πιθανής μείωσης των tMRL στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο