Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Jet lag και νυχτερινή εργασία: Οι εγκεφαλικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαJet lag και νυχτερινή εργασία: Οι εγκεφαλικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη
spot_img

Νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται τη νύχτα και αγωνίζονται με την αύξηση βάρους.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποκαλύπτει γιατί αυξάνεται η όρεξη σε όσους εργάζονται το βράδυ. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς η «κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση» – ένα φαινόμενο που συνήθως συνδέεται με το «jet-lag» όπου διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι του σώματος – επηρεάζει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της όρεξης.

Σε μελέτη με πειραματόζωα η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στις γλυκοκορτικοειδείς ορμόνες  που ρυθμίζουν μια ομάδα πεπτιδίων του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη. Το πείραμα έγινε με έκθεση των πειραματόζωων (ομάδα ελέγχου και “Jet lagged”) σε φωτεινές και σκοτεινές ενδείξεις. Οι αρουραίοι στην ομάδα ελέγχου έτρωγαν το 88,4% της ημερήσιας πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης τους και μόνο το 11,6% κατά τη διάρκεια της αδρανούς φάσης τους. Αντίθετα, η ομάδα των «jet-lagged» κατανάλωνε το 53,8% των ημερήσιων θερμίδων της κατά τη διάρκεια της ανενεργής φάσης της (χωρίς αύξηση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου). Αυτό ισοδυναμούσε με σχεδόν πέντε φορές περισσότερο (+460%) από αυτό που κατανάλωνε η ​​ομάδα ελέγχου κατά τη διάρκεια της ανενεργής φάσης. 

«Για άτομα που εργάζονται όλη τη νύχτα, το ρολόι του σώματος με αντίστροφη κίνηση μπορεί να καταστρέψει την υγεία τους. Σε όσους εργάζονται μακροχρόνια σε νυχτερινές βάρδιες, συνιστούμε να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την έκθεση στο φως της ημέρας, την καρδιαγγειακή άσκηση και τα γεύματα σε ρυθμισμένες ώρες. Ωστόσο, τα εσωτερικά μηνύματα του εγκεφάλου για την αύξηση της όρεξης είναι δύσκολο να παρακάμπτονται με «πειθαρχία» ή «ρουτίνα». Επομένως, αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε μελέτες για την αξιολόγηση των στρατηγικών διάσωσης και φαρμακολογικής παρέμβασης» είπε η Δρ Becky Conway-Campbell , Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ και η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Communications Biology, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται τη νύχτα και αγωνίζονται με την αύξηση βάρους.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.nature.com/articles/s42003-023-05347-3

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο