Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού

ΑρχικήΝέαΟ ΕΦΕΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού
spot_img

Για το 2023, το επίκεντρο της εκστρατείας είναι το νερό, εκπέμποντας το μήνυμα «Το νερό είναι ζωή, το νερό αποτελεί τρόφιμο. Να μη μείνει κανείς εκτός!»

Στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, για να τιμήσει την μέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ το 1945, ο οποίος έχει ως αποστολή τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη μέρα, πλήθος χωρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν και να πληροφορήσουν τον κόσμο γύρω από τα θέματα της επισιτιστικής επισφάλειας και της καταπολέμησης της πείνας, ενώ τα τελευταία χρόνια προβάλλεται έντονα και η παροχή σε όλους τους ανθρώπους της δυνατότητας πρόσβασης σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Για το 2023, το επίκεντρο της εκστρατείας είναι το νερό, εκπέμποντας το μήνυμα «Το νερό είναι ζωή, το νερό αποτελεί τρόφιμο. Να μη μείνει κανείς εκτός!» Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη. Είναι ζωτικό στοιχείο για τους ανθρώπους, την φύση, την οικονομία αλλά και θεμέλιο της διατροφικής αλυσίδας. Όμως αυτός ο πολύτιμος πόρος δεν είναι απεριόριστος και πρέπει να σταματήσουμε να τον θεωρούμε δεδομένο. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και ο τρόπος παραγωγής τους επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και την επάρκεια του νερού. ‘

Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οι οργανισμοί, η ερευνητική κι επιστημονική κοινότητα χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τον σχεδιασμό επιστημονικών και τεκμηριωμένων πολιτικών που ευνοεί την παραγωγή τροφίμων και άλλων βασικών γεωργικών προϊόντων με λιγότερο νερό, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισοκατανομή του νερού, τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων και την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο νερό. Όλοι όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το νερό στην καθημερινή μας ζωή.

Το τι διαλέγουμε να φάμε, πώς παράγεται, πώς το χειριζόμαστε, όλα επηρεάζουν την επάρκειά του! Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά:

• Επιλέγοντας τοπικά, εποχιακά και φρέσκα τρόφιμα, τα οποία συνήθως χρειάζονται λιγότερα αποθέματα νερού για την παραγωγή τους

• Μειώνοντας τη σπατάλη και την απώλεια τροφίμων. Σπατάλη τροφίμων σημαίνει και σπατάλη νερού. Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας με μια λίστα αγορών, αγοράζοντας μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να επαναχρησιμοποιούμε τα υπολείμματα σε μια νέα συνταγή ή να δοκιμάσουμε την κομποστοποίηση.

• Αποφεύγοντας την απόρριψη υπολειμμάτων τροφίμων, λαδιών και χημικών ουσιών στην αποχέτευση, συμβάλλοντας στην αποτροπή μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί αλλά και μέσω της εκπαίδευσης των καταναλωτών μέσα από ενημερωτικές εκστρατείες, συμβάλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων αλλά και την μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενημερωτική εκστρατεία καθώς και ενημερωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του FAO και του ΕΦΕΤ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα