Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό έχουν και μία θετική πλευρά

ΑρχικήΝέαΥγείαΤα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό έχουν και μία θετική πλευρά
spot_img

Αντικρουόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τους κινδύνους από την παρουσία υψηλών επιπέδων στον ανθρώπινο οργανισμό.

   Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους (λιπιδίου) που βρίσκεται στο αίμα και συμβάλλουν έως και το 95% των διαιτητικών λιπών και είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Σύμφωνα με το MayoClinic, όταν τρώτε, το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αμέσως, σε τριγλυκερίδια, τα οποία αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα. Αργότερα, οι ορμόνες απελευθερώνουν τριγλυκερίδια για ενέργεια μεταξύ των γευμάτων. Εάν τρώτε τακτικά περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε, ιδιαίτερα από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μπορεί να έχετε υψηλά τριγλυκερίδια (υπερτριγλυκεριδαιμία).

   Κατά βάση, τα υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα συνδέονται με μια σειρά από κινδύνους για την υγεία, όπως η αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Αλλά οι ίδιες επιλογές τρόπου ζωής που προάγουν τη συνολική υγεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό.

      Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι ηλικιωμένοι που έχουν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και βραδύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλότερα επίπεδα.

   Αν και η μελέτη βρήκε μια σχέση, δεν αποδεικνύει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων προλαμβάνουν την άνοια. «Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να αντανακλούν καλύτερες συμπεριφορές γενικής υγείας και τρόπου ζωής που θα προστατεύουν από την άνοια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Zhen Zhou, PhD, του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να χρησιμεύσουν ως χρήσιμος προγνωστικός παράγοντας για τον κίνδυνο άνοιας και τη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους πληθυσμούς».

    Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη χρησιμοποίησαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να εντοπίσουν 18.294 άτομα σε μια κοόρτη με μέση ηλικία τα 75 που δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 823 άτομα εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μετρήσεις των συμμετεχόντων για τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) κάθε χρόνο της μελέτης. Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες με βάση τα επίπεδα τριγλυκεριδίων νηστείας. Μετά την προσαρμογή για μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των θεραπειών μείωσης της χοληστερόλης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε διπλασιασμός των επιπέδων τριγλυκεριδίων συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

    Από τα 1.416 άτομα στην ομάδα με τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια, τα 82 άτομα, ή το 6%, εμφάνισαν άνοια. Από τα 7.449 άτομα της δεύτερης ομάδας, τα 358 άτομα, ή το 5%, εμφάνισαν άνοια. Από τα 7.312 άτομα της τρίτης ομάδας, τα 310, ή το 4%, εμφάνισαν άνοια. Από τα 2.117 άτομα της τέταρτης ομάδας, τα 73 άτομα, ή το 3%, εμφάνισαν άνοια.

   Οι ερευνητές επικύρωσαν επίσης τα αποτελέσματά τους σε ένα άλλο σύνολο δεδομένων που αποτελείται από 68.200 ηλικιωμένους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ αυτών, 2.778 άτομα εμφάνισαν άνοια κατά μέσο όρο 12 ετών. Παρατήρησαν ένα σταθερό αποτέλεσμα που δείχνει 17% μειωμένο κίνδυνο άνοιας με κάθε διπλασιασμό των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα τριγλυκερίδια συσχετίστηκαν επίσης με βραδύτερη μείωση στη σύνθετη γνωστική λειτουργία, ένα συνδυασμένο αποτέλεσμα από τεστ σφαιρικής λειτουργίας, ψυχοκινητικής ταχύτητας, γλώσσας και εκτελεστικής λειτουργίας και μνήμης με την πάροδο του χρόνου.

   Αξίζει να σημειωθεί οτι ερευνητές εξέτασαν μόνο άτομα 65 ετών και άνω που δεν είχαν αρχικά γνωστικά προβλήματα, επομένως τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε άλλους πληθυσμούς.

https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/5122

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο