Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA – Μέλι: Αυξάνεται το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων propamocarb

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA - Μέλι: Αυξάνεται το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων propamocarb
spot_img

Αξιολόγηση κινδύνου για την πρόταση αύξησης των μέγιστων υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου στο μέλι.

H  Bayer AG Crop Science Division υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια εθνική αρχή στην Ελλάδα, για τροποποίηση του υφιστάμενου μέγιστου επιπέδου υπολειμμάτων (MRL) για τη δραστική ουσία propamocarb στο μέλι. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη του αιτήματος διαπιστώθηκε ότι ήταν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ (ανώτατο όριο καταλοίπων) για το μέλι. Η αίτηση, μαζί με τον φάκελο που περιέχει τα υποστηρικτικά δεδομένα, υποβλήθηκε μέσω του Κεντρικού Συστήματος Υποβολής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στις 7 Δεκεμβρίου 2021.

Mετά από την αξιολόγηση και τη διαβούλευση (που διήρκεσε από τις 20 Απριλίου 2023 έως τις 11 Μαΐου 2023 αλλά δεν υποβλήθηκαν πρόσθετα δεδομένα ούτε σχόλια) το EMS προχώρησε στη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης και πρότεινε την αύξηση του υφιστάμενου ΑΟΚ από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) του 0,05 σε 15 mg/kg.

Η EFSA αξιολόγησε την αίτηση και την έκθεση αξιολόγησης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων που προκύπτουν από την πιθανή μεταφορά υπολειμμάτων στο μέλι και οι υφιστάμενες χρήσεις του προπαμοκάρμπ που αξιολογούνται στην παρούσα αίτηση ΑΟΚ στο μέλι προπαμοκάρμπ είναι απίθανο να παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη χρήση του propamocarb δεν θα οδηγήσει σε έκθεση των καταναλωτών που υπερβαίνει τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς και επομένως είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Κωδικός ΠροϊόνΥφιστάμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Προτεινόμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Σχόλιο/αιτιολόγηση
1040000Μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα β0,05 γ15Η πρόταση ΑΟΚ αντικατοπτρίζει υπολείμματα στο μέλι από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες ημιεκτόπισης με propamocarb. Τα υποβληθέντα δεδομένα είναι επαρκή για να προκύψει πρόταση ΑΟΚ για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι απίθανος

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο