Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA – Μέλι: Αυξάνεται το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων propamocarb

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA - Μέλι: Αυξάνεται το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων propamocarb
spot_img

Αξιολόγηση κινδύνου για την πρόταση αύξησης των μέγιστων υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου στο μέλι.

H  Bayer AG Crop Science Division υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια εθνική αρχή στην Ελλάδα, για τροποποίηση του υφιστάμενου μέγιστου επιπέδου υπολειμμάτων (MRL) για τη δραστική ουσία propamocarb στο μέλι. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη του αιτήματος διαπιστώθηκε ότι ήταν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ (ανώτατο όριο καταλοίπων) για το μέλι. Η αίτηση, μαζί με τον φάκελο που περιέχει τα υποστηρικτικά δεδομένα, υποβλήθηκε μέσω του Κεντρικού Συστήματος Υποβολής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στις 7 Δεκεμβρίου 2021.

Mετά από την αξιολόγηση και τη διαβούλευση (που διήρκεσε από τις 20 Απριλίου 2023 έως τις 11 Μαΐου 2023 αλλά δεν υποβλήθηκαν πρόσθετα δεδομένα ούτε σχόλια) το EMS προχώρησε στη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης και πρότεινε την αύξηση του υφιστάμενου ΑΟΚ από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) του 0,05 σε 15 mg/kg.

Η EFSA αξιολόγησε την αίτηση και την έκθεση αξιολόγησης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων που προκύπτουν από την πιθανή μεταφορά υπολειμμάτων στο μέλι και οι υφιστάμενες χρήσεις του προπαμοκάρμπ που αξιολογούνται στην παρούσα αίτηση ΑΟΚ στο μέλι προπαμοκάρμπ είναι απίθανο να παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη χρήση του propamocarb δεν θα οδηγήσει σε έκθεση των καταναλωτών που υπερβαίνει τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς και επομένως είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Κωδικός ΠροϊόνΥφιστάμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Προτεινόμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Σχόλιο/αιτιολόγηση
1040000Μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα β0,05 γ15Η πρόταση ΑΟΚ αντικατοπτρίζει υπολείμματα στο μέλι από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες ημιεκτόπισης με propamocarb. Τα υποβληθέντα δεδομένα είναι επαρκή για να προκύψει πρόταση ΑΟΚ για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι απίθανος

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους – Νέα παρέμβαση της Foodwatch

"Nestlé: Σταμάτα την απάτη με νερό σε πλαστικά μπουκάλια!" είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Foodwatch.

Δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία: Ξεκίνησε ο έλεγχος στην εταιρεία των σχολικών γευμάτων

Δείγματα του φαγητού που κατανάλωσαν τα παιδιά βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια αναλύσεων για να εντοπιστεί η αιτία.

Γλυκιά εξαπάτηση: Οι γίγαντες τροφίμων ξεγελούν τα παιδιά μέσω των συσκευασιών τους

Μια συντονισμένη δράση ενάντια στις παραπλανητικές συσκευασίες για παιδιά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα