Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA – Μέλι: Αυξάνεται το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων propamocarb

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA - Μέλι: Αυξάνεται το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων propamocarb
spot_img

Αξιολόγηση κινδύνου για την πρόταση αύξησης των μέγιστων υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου στο μέλι.

H  Bayer AG Crop Science Division υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια εθνική αρχή στην Ελλάδα, για τροποποίηση του υφιστάμενου μέγιστου επιπέδου υπολειμμάτων (MRL) για τη δραστική ουσία propamocarb στο μέλι. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη του αιτήματος διαπιστώθηκε ότι ήταν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ (ανώτατο όριο καταλοίπων) για το μέλι. Η αίτηση, μαζί με τον φάκελο που περιέχει τα υποστηρικτικά δεδομένα, υποβλήθηκε μέσω του Κεντρικού Συστήματος Υποβολής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στις 7 Δεκεμβρίου 2021.

Mετά από την αξιολόγηση και τη διαβούλευση (που διήρκεσε από τις 20 Απριλίου 2023 έως τις 11 Μαΐου 2023 αλλά δεν υποβλήθηκαν πρόσθετα δεδομένα ούτε σχόλια) το EMS προχώρησε στη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης και πρότεινε την αύξηση του υφιστάμενου ΑΟΚ από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) του 0,05 σε 15 mg/kg.

Η EFSA αξιολόγησε την αίτηση και την έκθεση αξιολόγησης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων που προκύπτουν από την πιθανή μεταφορά υπολειμμάτων στο μέλι και οι υφιστάμενες χρήσεις του προπαμοκάρμπ που αξιολογούνται στην παρούσα αίτηση ΑΟΚ στο μέλι προπαμοκάρμπ είναι απίθανο να παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη χρήση του propamocarb δεν θα οδηγήσει σε έκθεση των καταναλωτών που υπερβαίνει τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς και επομένως είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Κωδικός ΠροϊόνΥφιστάμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Προτεινόμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Σχόλιο/αιτιολόγηση
1040000Μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα β0,05 γ15Η πρόταση ΑΟΚ αντικατοπτρίζει υπολείμματα στο μέλι από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες ημιεκτόπισης με propamocarb. Τα υποβληθέντα δεδομένα είναι επαρκή για να προκύψει πρόταση ΑΟΚ για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι απίθανος

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα