Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Γερμανίας ανέλυσε παναρισμένα καλαμάρια και έβγαλε… λαβράκι!
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) της Γερμανίας ανέλυσε παναρισμένα καλαμάρια που κυκλοφορούν στην αγορά για να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι προδιαγραφές στην αναλογία μεταξύ καλαμαριού και μείγματος (κουρκούτι). Το πόρισμα της έρευνας δημοσιεύτηκε με τον τίτλο « Πολύ λίγο καλαμάρι στα παναρισμένα προϊόντα καλαμαριού και παραπλανητική σήμανση».
Τα «δαχτυλίδια καλαμαριού» (ή «καλαμάρια») έχουν ορισμένες απαιτήσεις σχετικά με τη σύνθεσή τους και την περιεκτικότητά τους σε καλαμάρια. Εάν η περιεκτικότητα σε καλαμάρια μειωθεί και χρησιμοποιηθεί πιο φθηνό πανάρισμα ή εάν το όνομα είναι λάθος, πρόκειται για εξαπάτηση καταναλωτών, αναφέρει η BVL.
Η Αρχή εξέτασε 205 δείγματα τα οποία ελέγχθηκαν ως προς τη σύνθεσή τους και εάν αντιστοιχούν στο όνομα στη συσκευασία καθώς και στην περιεκτικότητα σε καλαμάρια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές τα «δαχτυλίδια καλαμαριού» πρέπει να έχουν περιεκτικότητα σε καλαμάρια τουλάχιστον 50% ή 40% (προϊόντα με μικρότερη διάμετρο). Σχεδόν 1 στα τρία δείγματα των «δαχτυλιδιών καλαμαριού» που εξετάστηκαν είχε πολύ υψηλό ποσοστό παναρίσματος. Επιπλέον, ένα στα τρία, δεν είχε σωστή σήμανση. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το ένα τρίτο των δειγμάτων καλαμαριών που εξετάστηκαν (41 από 131) είχαν περιεκτικότητα σε πανάρισμα μεγαλύτερη από 60%.
Σύμφωνα με νομοθεσία της χώρας, τα «δαχτυλίδια καλαμαριού» αποτελούνται αποκλειστικά από ολόκληρα, εγκάρσια κομμένα σωληνάρια καλαμαριού. Για σχεδόν το 75% των προϊόντων που δηλώθηκαν ως «δαχτυλίδια καλαμαριού» (113 από 154), η επισήμανση ήταν σωστή. Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης ότι μερικά είχαν πρόσθετο νερό και πρόσθετα που δεσμεύουν το νερό, καθώς και κάποια που συναρμολογήθηκαν από κομμάτια καλαμαριού, τα οποία είχαν εσφαλμένη επισήμανση. Το ίδιο και με τα «δαχτυλίδια καλαμαριού», που σχηματίζονται από μια ομοιογενή μάζα ψιλοκομμένου καλαμαριού με την προσθήκη συνδετικών παραγόντων.
Εάν τέτοια προϊόντα μπορούν να συγχέονται με τα «δαχτυλίδια καλαμαριού» λόγω της επισήμανσης, της φύσης ή της παρουσίασής τους, τα οποία ανταποκρίνονται στην κοινή γνώμη, οι καταναλωτές είναι θύματα παραπλάνησης, αναφέρει η BVL που καταλήγει πως επειδή είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να διακρίνουν τέτοια προϊόντα τόσο εξωτερικά όσο και αισθητικά, απαιτείται εντατική παρακολούθηση από επιθεωρητές τροφίμων.