Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν τη διάρροια

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοια τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν τη διάρροια
spot_img

Η σημασία των διαλυτών φυτικών ινών.

Η διάρροια είναι ένα κοινό γαστρεντερικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί καθημερινά και μπορεί να οφείλεται ορισμένες φορές σε αντιβιοτικά ή και τροφικές ασθένειες. Επειδή ωστόσο, σε ένα μεγάλο βαθμό προκαλείται από τη διατροφή (εάν δεν υπάρχει κάποια λειτουργική γαστρεντερικά διαταραχή όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), η διατροφή είναι αυτή που μπορεί και να την αποτρέψει. Για παράδειγμα, οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στις μπανάνες, τα μήλα, τη βρώμη και το κριθάρι διαλύονται σε μια ουσία που μοιάζει με τζελ και βοηθά στην αύξηση των κοπράνων, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η διάρροια συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα ή περιλαμβάνουν πυρετό ή έντονο πόνο, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και προβλήματα θυρεοειδούς.

Εάν δεν αντιμετωπίζετε κάποιος τέτοιο πρόβλημα, παρακάτω υπάρχουν ορισμένες τροφές που προτείνει το WomensHealth, να καταναλώνετε όταν έχετε διάρροια.

1. Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν εύπεπτους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι ήπιοι για το έντερο. Είναι επίσης φορτωμένες με κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που συχνά χάνεται όταν έχετε διάρροια. Ακόμη, έχουν πηκτίνη, η οποία βοηθά στην απορρόφηση υγρών στο έντερο και επιτρέπει στα κόπρανα να κινούνται πιο ομαλά.

2. Λευκό ρύζι

Το ρύζι μπορεί να βοηθήσει τα κόπρανα να γίνουν πιο σφιχτά.

3. Αυγά

Kαλά μαγειρεμένα αυγά χωρίς βούτυρο ή λάδι μπορεί να βοηθήσουν.

4. Λευκό ψωμί

Το γεγονός πως δεν διαθέτει φυτικές ίνες, μπορεί να διευκολύνει στην πέψη όταν έχετε διάρροια.

5. Ζωμός

Η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επισημαίνει η Mayo Clinic, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αντικαθιστάτε τα υγρά όταν μπορείτε. Πίνοντας ζωμό θα βοηθήσει να ενυδατωθείτε και να προσθέσετε μερικά επιπλέον θρεπτικά συστατικά που το νερό δεν μπορεί.

6. Πουρέ πατάτας

Το βούτυρο και το γάλα δεν είναι ιδανικές λύσεις όταν παλεύετε με τη διάρροια, αλλά μπορείτε να έχετε τη γενική αίσθηση του πουρέ πατάτας αχνίζοντας μια πατάτα στον ατμό και σπάζοντας την με ένα πιρούνι. Οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα καλίου και αφομοιώνονται εύκολα, καθιστώντας τις μια καλή επιλογή.

7. Κρακεράκια

Οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι απαραίτητες όταν παλεύετε με τη διάρροια, γι’ αυτό η Mayo Clinic συνιστά τα κράκερ.

8. Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην αναπλήρωση του εντέρου με υγιή βακτήρια για την ανακούφιση της διάρροιας και την επαναφορά του μικροβιώματος. Απλά φροντίστε να επιλέξετε ένα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

9. Κριθάρι

Το κριθάρι είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη διόγκωση των κοπράνων σας και στην ανακούφιση της διάρροιας.

10. Ροδάκινα κομπόστα

Τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα είναι μαλακά, χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και εύπεπτα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή εάν αντιμετωπίζετε διάρροια. Είναι καλύτερα να επιλέγετε προϊόντα συσκευασμένα σε νερό ή 100% φυσικό χυμό φρούτων και να αποφεύγετε αυτά με σιρόπι.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε:

1. Ξηρούς καρπούς και σπόρους

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι chia και σπόροι κάνναβης) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και μαγνήσιο, που χαλαρώνουν τους μύες στα έντερα. Έτσι μπορούν να περάσουν γρήγορα από το σώμα και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά.

2. Σαλάτες

Τα ωμά λαχανικά έχουν πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες και μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του πεπτικού σωλήνα, γι’ αυτό και δεν αποτελούν ιδανική λύση. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε μαλακά, μαγειρεμένα λαχανικά, όπως καρότα, πράσινα φασόλια και σπανάκι.

3. Καφές

Αξίζει να αναφερθεί πως ο καφές διεγείρει το πεπτικό και δρα ως διουρητικό. Αντ’ αυτού προτιμήστε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, τζίντζερ ή μέντας τουλάχιστον προς το παρόν, το οποίο θα βοηθήσει να ηρεμήσει το στομάχι.

4. Όσπρια

Όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια περιέχουν 15 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, κάτι που πραγματικά δεν είναι ιδανικό όταν έχετε διάρροια. Επιπλέον, περιέχουν έναν τύπο υδατανθράκων που χωνεύεται ελάχιστα και μπορεί να προκαλέσει αέρια.

5. Υποκατάστατα ζάχαρης

Τα γλυκά και τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη συχνά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη ή αλκοόλες ζάχαρης όπως η μαννιτόλη, η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, που μπορεί να έχουν καθαρτική δράση.

6. Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, το σκόρδο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο είναι απαγορευτικά καθώς παράγουν επίσης αέρια, πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο