Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βακτήρια που έχουν υποστεί ζύμωση θωρακίζουν τον οργανισμό από την κατάθλιψη

ΑρχικήΝέαΒακτήρια που έχουν υποστεί ζύμωση θωρακίζουν τον οργανισμό από την κατάθλιψη
spot_img

Τι δείχνουν τα αποτέλεσμα νέας μελέτης.

Το πως ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους, αποκαλύπτει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Behavior and Immunity. Τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπείες των παθήσεων ψυχικής υγείας εν γένει.

«Η ανακάλυψή μας διαφωτίζει πώς ο Lactobacillus που κατοικεί στο έντερο επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο Gaultier, του Τμήματος Νευροεπιστήμης της UVA, του Κέντρου Ανοσολογίας του Εγκεφάλου και της Γλουίας (BIG Center) και του TransUniversity Microbiome Initiative. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την ανακάλυψη των τόσο απαραίτητων θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη».

Το έντερο μας φιλοξενεί φυσικά, αμέτρητα βακτήρια και οι επιστήμονες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί και οι ατελείωτες αλληλεπιδράσεις τους είναι κρίσιμες για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την ψυχική μας υγεία και πολλές άλλες πτυχές της ευημερίας μας. Οι διαταραχές της μικροχλωρίδας, είτε από ασθένειες, κακή διατροφή ή άλλες αιτίες, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες και ακόμη βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου.

Η νέα έρευνα είναι αξιοσημείωτη επειδή επισημαίνει τον ρόλο του βακτηρίου Lactobacillus, διαχωρίζοντάς τον από όλους τους άλλους μικροοργανισμούς που ζουν φυσικά μέσα μας. Αυτοί οι οργανισμοί είναι συλλογικά γνωστοί ως μικροβίωμα και οι επιστήμονες προσπαθούν όλο και περισσότερο να τους στοχοποιήσουν για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες και να βελτιώσουν την υγεία μας. Η νέα έρευνα της UVA αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας στους επιστήμονες μια καινοτόμο νέα προσέγγιση για την κατανόηση του ρόλου των μεμονωμένων μικροβίων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών και θεραπειών για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, ψυχικών και σωματικών.

Προηγούμενη έρευνα από το εργαστήριο του Gaultier πρότεινε ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάθλιψη σε ποντίκια εργαστηρίου, ένα εξαιρετικά πολλά υποσχόμενο εύρημα. Αλλά οι ερευνητές έπρεπε να καταλάβουν πώς. «Γνωρίζαμε από την προηγούμενη έρευνά μας ότι το Lactobacillus ήταν ευεργετικό στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και χάθηκε μετά από ψυχολογικό στρες, αλλά οι βαθύτεροι λόγοι παρέμειναν ασαφείς, κυρίως λόγω των τεχνικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη μελέτη του μικροβιώματος».

Ο Gaultier και η ομάδα του αποφάσισαν να συνεχίσουν την έρευνά τους για την κατάθλιψη χρησιμοποιώντας μια συλλογή βακτηρίων, γνωστή ως Altered Schaedler Flora, η οποία περιλαμβάνει δύο στελέχη Lactobacillus και έξι άλλα βακτηριακά στελέχη. Με αυτή τη σπάνια χρησιμοποιούμενη βακτηριακή κοινότητα, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ποντίκια με και χωρίς Lactobacillus, παρακάμπτοντας την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές με αυτόν το τρόπο μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς ακριβώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά οι Lactobacilli και πώς η έλλειψη των βακτηρίων μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη και το άγχος. Οι γαλακτοβάκιλλοι της οικογένειας Lactobaccillacea, βρήκαν, διατηρούν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή που ονομάζεται ιντερφερόνη γάμμα που ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο στρες και βοηθά στην αποφυγή της κατάθλιψης.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο