Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΟΥ: Πρόσκληση για αποτίμηση των τροφιμογενών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠΟΥ: Πρόσκληση για αποτίμηση των τροφιμογενών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο
spot_img

Ολοκληρωμένη μέτρηση του οικονομικού αντίκτυπου αυτών των ασθενειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες για συμβουλές σχετικά με την αποτίμηση των τροφιμογενών ασθενειών σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο

Ειδικότερα, απαιτούνται συμβουλές σχετικά με τις τρέχουσες πρακτικές αποτίμησης της οικονομικής υγείας και τη χρήση τους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα των δεδομένων κόστους ιατρικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες. 

Ο ΠΟΥ εργάζεται ενεργά για να ενημερώσει τις παγκόσμιες εκτιμήσεις της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας από τροφιμογενείς ασθένειες, μετά από ένα νέο ψήφισμα το 2020 ( WHA73.5 ). Αυτή η εργασία θα εκτιμήσει τα κρούσματα, τους θανάτους και την απώλεια του έτους ζωής προσαρμοσμένης στην αναπηρία (DALY) από τροφιμογενείς ασθένειες παγκοσμίως και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η τεχνική συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ, « Ομάδα Αναφοράς Επιδημιολογικής Επιβάρυνσης Νοσημάτων Τροφίμων (FERG) για το 2021-2025» βοηθά τον ΠΟΥ στη διαδικασία εκτίμησης.

Στην τρίτη συνάντηση FERG που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022, η ομάδα συμβούλεψε τον ΠΟΥ να διερευνήσει επίσης την εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου αυτών των τροφιμογενών κινδύνων. Τόσο οι εκτιμήσεις για τη δημόσια υγεία όσο και το οικονομικό βάρος είναι σημαντικές για την ενίσχυση των πολιτικών δεσμεύσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και για την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων και τις αποφάσεις διαχείρισης κινδύνου. 

Ιστορικό

Μετά τις πρώτες εκτιμήσεις του ΠΟΥ για την παγκόσμια επιβάρυνση των τροφιμογενών ασθενειών το 2015, η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε μια έκθεση το 2019, « The Safe Food Imperative: Accelerating Progress in Low- and Middle-Income Countries » που περιλάμβανε εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο των τροφιμογενών ασθενειών ασθένειες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Σε ανταπόκριση στις συστάσεις της FERG, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΥ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αναπτύξουν εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο των τροφιμογενών ασθενειών με βάση τις ενημερωμένες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παγκόσμια επιβάρυνση των τροφιμογενών ασθενειών. Αυτές οι νέες οικονομικές εκτιμήσεις θα είναι εθνικές, περιφερειακό και παγκόσμιο.

Η δημοσίευση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2019 συμπεριέλαβε μόνο την απώλεια παραγωγικότητας στην εκτίμησή της για τον οικονομικό αντίκτυπο των τροφιμογενών ασθενειών. Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΥ ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τη σκοπιμότητα χρήσης μιας πιο ολοκληρωμένης μέτρησης του οικονομικού αντίκτυπου αυτών των ασθενειών. Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσουν συνάντηση εμπειρογνωμόνων στις αρχές του 2024 σχετικά με τη σκοπιμότητα εναλλακτικών οικονομικών μέτρων. Οποιοδήποτε μέτρο πρέπει να συνάδει με την ορθή οικονομική θεωρία και να είναι εφικτό να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η συνάντηση θα γίνει εικονικά.

Αντικείμενο και στόχος της συνάντησης

Ο στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν πιθανές μεθοδολογίες για την ποσοτικοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης των τροφιμογενών ασθενειών με βάση τις ενημερωμένες εκτιμήσεις της παγκόσμιας επιβάρυνσης που σχεδιάζεται να διατεθούν το 2025. 

Κάλεσμα για ειδικούς

Ο ΠΟΥ αναζητά εμπειρογνώμονες για να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή πρόσκληση για παροχή συμβουλών στην Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΠΟΥ σχετικά με την εφικτή και κατάλληλη μεθοδολογία για την εκτίμηση της οικονομικής επιβάρυνσης των τροφιμογενών ασθενειών σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ο ΠΟΥ αναζητά ειδικούς με εξειδίκευση στα οικονομικά της υγείας, ιδιαίτερα στην οικονομική αποτίμηση των αποτελεσμάτων υγείας. Ο ΠΟΥ ενδιαφέρεται τόσο για εμπειρογνώμονες με γνώση της θεωρίας και πρακτικής της αποτίμησης της νομισματικής υγείας, όσο και για εμπειρογνώμονες με πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δεδομένων κόστους των θεραπειών υγείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα