Μελέτη σε 1700 γυναίκες σε δυτικές χώρες αποκαλύπτει πως η γυναίκες που κυοφορούν στερούνται βασικών συστατικών – Η στροφή σε φυτική διατροφή επιδεινώνει την κατάσταση.
Οι έγκυες γυναίκες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι ίδιες και τα μωρά τους από τη σύγχρονη διατροφή, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε φυτικές τροφές. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με ειδικούς σε όλο τον κόσμο, εξέτασαν περισσότερες από 1.700 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι από τις περισσότερες έλειπαν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυτές περιελάμβαναν βιταμίνες Β12, Β6 και D, φολικό οξύ και ριβοφλαβίνη που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα.
Η μελέτη εξέτασε την υγεία των μελλουσών μητέρων από χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης, διαπίστωσε ότι το 90% στερούνταν βασικών βιταμινών που είναι απαραίτητες για υγιείς εγκυμοσύνες και την ευημερία των αγέννητων βρεφών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εννέα στις δέκα γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμινών Β12 και D γύρω από τη στιγμή της σύλληψης και ότι πολλές ανέπτυξαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 στα τέλη της εγκυμοσύνης.
Ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής επιδημιολογίας Keith Godfrey, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι ο επιπολασμός των ελλείψεων βιταμινών μεταξύ των γυναικών που προσπαθούν να μείνουν έγκυες σε πλούσιες χώρες αποτελεί σοβαρή ανησυχία.
Πρόσθεσε: «Η ώθηση για τη μείωση της εξάρτησής μας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα είναι πιθανό να εξαντλήσει περαιτέρω τις μέλλουσες μητέρες ζωτικών θρεπτικών ουσιών, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά.
“Η μελέτη μας δείχνει ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που προσπαθούσε να συλλάβει είχε ανεπαρκή επίπεδα μιας ή περισσότερων βιταμινών και ο αριθμός αυτός πρόκειται να επιδεινωθεί καθώς ο κόσμος κινείται προς φυτικές δίαιτες. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους στις υπανάπτυκτες χώρες – αλλά επηρεάζει επίσης την πλειοψηφία των γυναικών που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος”.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, αξιολόγησε 1.729 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 38 ετών κατά τη σύλληψη και παρακολούθησε πολλές κατά τη διάρκεια των κυήσεων που ακολούθησαν.
Αναλήφθηκε από ερευνητές από το Σαουθάμπτον και το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Φροντίδας (NIHR), το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και τον Οργανισμό Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας της Σιγκαπούρης.
Ο συν-συγγραφέας καθηγητής παιδιατρικής ενδοκρινολογίας Wayne Cutfield, από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δήλωσε ότι ενώ το φολικό οξύ συνιστάται για τις γυναίκες που σχεδιάζουν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν μη συνταγογραφούμενες πολυβιταμίνες για τη μείωση των ελλείψεων θρεπτικών ουσιών.
Πρόσθεσε: «Η ευημερία μιας μητέρας πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης έχει άμεση επίδραση στην υγεία του βρέφους, τη δια βίου σωματική του ανάπτυξη και την ικανότητά του να μαθαίνει».
Η δοκιμή PLOS Medicine ήταν η πρώτη που έδειξε ότι τα συμπληρώματα, διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να μειώσουν τις ανεπάρκειες βιταμινών κατά τη διάρκεια της προσύλληψης, της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Shiao-Yng Chan του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών της Σιγκαπούρης (SICS) δήλωσε: «Καθώς συνεχίζουμε να κινούμαστε προς δίαιτες με λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β12 και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού, οι ανεπάρκειες βιταμινών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν οι γυναίκες υποστηρίζονται με συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ή αρχίσουν να παίρνουν περισσότερα συμπληρώματα.”
Διαβάστε περισσότερα για τη μελέτη PLOS Medicine στο doi.org/10.1371/journal.pmed.1004260.