Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντομοφαγία στην Ευρώπη: Οι καταναλωτές τα συνδέουν με… χαλασμένα τρόφιμα!

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΕντομοφαγία στην Ευρώπη: Οι καταναλωτές τα συνδέουν με... χαλασμένα τρόφιμα!
spot_img

Κατανάλωση βρώσιμων εντόμων και τροφίμων με βάση τα έντομα: Νέα ανασκόπηση των αισθητηριακών ιδιοτήτων και της προκαλούμενης συναισθηματικής αντίδρασης.

Η κατανάλωση εντόμων είναι κοινή και έχει τις ρίζες της στην παράδοση αιώνων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Ωστόσο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εισαγωγή της αναπαραγωγής, της εμπορίας και της κατανάλωσης εντόμων για τον άνθρωπο νομιμοποιήθηκε το 2015 από  κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2015/2283 και συμπεριλήφθηκε στη στρατηγική Farm to Fork για τον πιθανό θετικό αντίκτυπό της, στη βιώσιμη και κυκλική ανάπτυξη του συστήματος τροφίμων. Μέχρι σήμερα, τέσσερα είδη εντόμων, αλευροσκώληκες, ακρίδες, γρύλοι και μικρότεροι αλευροσκούληκες επιτρέπονται στην αγορά της ΕΕ ως ολόκληρα και προϊόντα με βάση τα έντομα (γεύματα και σνακ) αλλά η πλειοψηφία των καταναλωτών προς το παρόν αρνείται κατηγορηματικά.

Η χαμηλή αποδοχή των βρώσιμων εντόμων και των προϊόντων με βάση τα έντομα από τους καταναλωτές είναι ένα από τα κύρια εμπόδια για την επιτυχή εφαρμογή της εντομοφαγίας στις δυτικές χώρες. Αυτή η απόρριψη προκαλείται κυρίως από τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις των καταναλωτών, τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη στάση απέναντι στις επιλογές τροφίμων.

Ωστόσο, καθώς ο ρόλος των εγγενών χαρακτηριστικών των προϊόντων σε τέτοιες επιλογές τροφίμων δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, διεξήχθη συστηματική ανασκόπηση ακολουθώντας τη μέθοδο PRISMA, για την ανάλυση μελετών που έχουν αξιολογήσει ηδονικές αξιολογήσεις, οργανοληπτικό προφίλ ή συναισθηματικές αντιδράσεις σε βρώσιμα έντομα ή προϊόντα με βάση τα έντομα. Η πλειοψηφία των μελετών που πραγματοποιήθηκαν με ολόκληρα έντομα και αλεύρι εντόμων υπογραμμίζουν ότι τα προϊόντα με βάση τα έντομα αξιολογούνται πιο αρνητικά από τα προϊόντα ελέγχου. Αν και οι οργανοληπτικές ιδιότητες των εντόμων επηρεάζονται από τα είδη και τις συνθήκες επεξεργασίας, είναι γενικά αρνητικές σε όλες τις αισθητηριακές διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, τα έντομα και τα προϊόντα με βάση τα έντομα συνδέονται γενικά με ιδιότητες οσμής και γεύσης που σχετίζονται με ληγμένα ή αλλοιωμένα τρόφιμα. Αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά μπορούν να συνδεθούν με το λίπος των βρώσιμων εντόμων, με τα έλαια εντόμων να αξιολογούνται πολύ αρνητικά από τους καταναλωτές. Από την άλλη, τα έντομα σκόνη και τα έλαια εντόμων που έχει αφαιρεθεί η οσμή, δεν σχετίζονται με αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας περαιτέρω την υπόθεση ότι το λίπος είναι υπεύθυνο για τις αρνητικές ιδιότητες οσμής και γεύσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη μελετών που να αξιολογούν το οργανοληπτικό προφίλ των βρώσιμων εντόμων και των προϊόντων με βάση τα έντομα, καθώς και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των καταναλωτών στην κατανάλωσή τους. Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις επιπτώσεις των διαφορετικών συνθηκών επεξεργασίας, των προϊόντων που ενσωματώνουν κλάσματα εντόμων (δηλαδή συμπυκνώματα/απομονωμένες πρωτεΐνες και απολιπανθέντα κλάσματα) και στην αξιολόγηση από τις ομάδες-στόχους των καταναλωτών.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα