Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η αλλαντίαση; Η μεγαλύτερη αναζήτηση των Ελλήνων στο Google στην ερώτηση «τι είναι…;»

ΑρχικήΝέαΤι είναι η αλλαντίαση; Η μεγαλύτερη αναζήτηση των Ελλήνων στο Google στην ερώτηση «τι είναι…;»
spot_img

Η πιο δημοφιλής αναζήτηση των Ελλήνων στα μεγάλα ερωτήματα για το 2023 ήταν η αλλαντίαση.

Τις λέξεις και τις ορολογίες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των αναζητήσεων κατά τη διάρκεια του 2023 στην Ελλάδα δημοσιοποίησε η Coogle, συνοψίζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τις απορίες για τις οποίες μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας θέλησε να βρει λεπτομέρειες στη μηχανή αναζήτησης.

Σύμφωνα με το «Year in Search της Google» στις μεγάλες απορίες και στο «ΤΙ ΕΙΝΑΙq» κυριάρχησε η ερώτηση τι είναι η αλλαντίαση και ακολούθησαν

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος
Τι είναι η λεπτοσπείρωση
Τι είναι το 1237
Τι είναι τα κιμπούτς
Τι είναι το Άσπεργκερ
Τι είναι το τόφου
Τι είναι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις
Τι είναι η Χαμάς

Πιθανότατα η αναζήτηση των Ελλήνων για την αλλαντίαση, προέκυψε μετά τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας στο Μπορντό της Γαλλίας και την δηλητηρίαση άλλων 14 ανθρώπων κυρίως τουριστών από ΗΠΑ, Γερμανία και Καναδά όταν το θέμα της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης από αλλαντίαση σε μπαρ-εστιατόριο, από σαρδέλες έκανε το γύρο του κόσμου. Πρόσφατα στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια καθώς εκείνος κονσερβοποίησε τις σαρδέλες στο σπίτι του.

Στη Γαλλία, κατά την περίοδο 2008–2018, αναφέρθηκαν 82 κρούσματα τροφικής αλλαντίασης, που αντιπροσωπεύουν συνολικά 159 περιπτώσεις, και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που ενεπλάκησαν σε μία επιδημία ήταν έξι.

Η Ιταλία είναι σταθερά μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης τροφιμογενούς αλλαντίασης. Από το 1986 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 406 περιστατικά αλλαντίασης που αφορούσαν 599 άτομα. Σύμφωνα με μελέτη του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, τα αυξημένα περιστατικά αλλαντίασης οφείλονται στην παγιωμένη παράδοση της παρασκευής κονσερβών στο σπίτι, ειδικά στις νότιες περιοχές. 

Και στην Ελλάδα τα κρούσματα αλλαντίασης δεν είναι σπάνια. Τον Μάρτιο του 2022 μία 45χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση και η 77χρονη μητέρα της νοσηλεύτηκε στο Κιάτο, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, ο ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμό για δύο σοβαρά περιστατικά αλλαντίασης στην Αττική, από κονσερβοποιημένα σπαράγγια.

Το περασμένο Αύγουστο 11 κρούσματα  αλλαντίασης σημειώθηκαν σε 3 ευρωπαϊκές χώρες από συσκευασμένη ομελέτα με πατάτες (tortilla de patata) από την ισπανική μάρκα Grupo Empresarial Palacios Alimentación ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ένα κρούσμα αλλαντίαση σημειώθηκε στην Αυστραλία από γάλα αμυγδάλου.

Το 2021, αναφέρθηκαν 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια και δυνητικά σοβαρή νευροπαραλυτική νόσος που προκαλείται από BoNTs, που παράγεται κυρίως από το βακτήριο C. Botulinum.  Η αλλαντίαση που μεταδίδεται με τα τρόφιμα είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και συνήθως προκαλείται από ανεπαρκώς επεξεργασμένα, συχνά κονσερβοποιημένα στο σπίτι, διατηρημένα ή ζυμωμένα τρόφιμα. 

Η αλλαντίαση συνήθως διαγιγνώσκεται με την παρατήρηση κλινικών σημείων και συμπτωμάτων που συνάδουν με την ασθένεια. Παρόλα αυτά, τα νευρολογικά συμπτώματα και η αλληλουχία εξέλιξης μερικές φορές διαγιγνώσκονται λανθασμένα. Πράγματι, ορισμένες νευρολογικές ασθένειες, π.χ. μυασθένεια gravis και σύνδρομο Guillain-Barré, έχουν σημεία και συμπτώματα που επικαλύπτονται με την αλλαντίαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρχική εσφαλμένη διάγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν δυσκολία στην κατάποση, θολή όραση, μπερδεμένη ομιλία, μυδρίαση και καθοδική χαλαρή παράλυση. Η παράλυση αφορά τους αναπνευστικούς μύες στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτώντας εισαγωγή στη ΜΕΘ για αναπνευστική υποστήριξη. Έτσι, η αρχική αντιμετώπιση για ασθενείς με υποψία αλλαντίασης πρέπει να γίνεται με βάση τα κλινικά ευρήματα. Η εξέταση αίματος, κοπράνων και ύποπτων πηγών τροφής μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, αλλά αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα για αρκετές ημέρες και η θεραπεία δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Θεραπεία και πρόληψη

Η θεραπεία της αλλαντίασης είναι ουσιαστικά συμπτωματική και απαιτεί, σε σοβαρές μορφές, εντατική αναπνευστική φροντίδα. Η χορήγηση αντιβοτουλινικής τοξίνης τις ώρες ή τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο νοσηλείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία χωρίς καθυστέρηση αναρρώνουν χωρίς μετέπειτα αποτελέσματα, αλλά η διάρκεια της θεραπείας και η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο