Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιταλοελβετικός “πόλεμος” για τα σοκολατάκια gianduiotto

ΑρχικήΝέαΙταλοελβετικός “πόλεμος” για τα σοκολατάκια gianduiotto
spot_img

Ενόψει της κατάθεσης φακέλου στην ΕΕ για να αναγνωριστούν ως ΠΓΕ, έχει ξεσπάσει διαμάχη για την αυθεντική συνταγή.

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει, μεταξύ Ιταλών σοκολατοποιών και του Ελβετικού γίγαντα Lindt για τα σοκολατάκια gianduiotto (Tζαντουϊότο). To  Gianduiotto είναι ιταλική σοκολάτα που σύμφωνα με το Wikipedia δημιουργήθηκε το 1852 στο Τορίνο από τον Pierre Paul Caffarel και τον Michele Prochet, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που άλεσαν εντελώς τα φουντούκια σε πάστα πριν τα προσθέσουν στο κακάο και σε μίγμα ζάχαρης. Τα Gianduiotti έχουν σχήμα πλινθωμάτων και τυλίγονται ξεχωριστά σε ένα (συνήθως) κάλυμμα αλουμινόχαρτου σε χρυσό ή ασημί χρώμα. Σύμφωνα με μία εκδοχή η αιτία της δημιουργίας τους κρύβεται στις μικρές ποσότητες κακάο που έφταναν στην Ευρώπη λόγω του αποκλεισμού του Ναπολέοντα κατά της Βρετανίας, και στις εξωφρενικές τιμές του. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για σοκολάτα, δημιουργήθηκαν σοκολάτες με μικρότερη ποσότητα κακάο και προσθήκη πάστας φουντουκιού και ζάχαρης.

Σήμερα τα σοκολατάκια gianduiotto παράγονται στο Πιεμόντε της Ιταλίας με πωλήσεις περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. 40 παραδοσιακοί ζαχαροπλάστες εφτιάξαν φάκελο και ζητούν από την ΕΕ να κηρυχθεί το προϊόν ως ΠΓΕ (Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). Όμως η πολυεθνική σοκολατοποιΐα Caffarel, που έχει μεν έδρα στο Πιεμόντε, αλλά ανήκει στον ελβετικό κολοσσό Lindt & Sprüngli δεν συμμετέχει στη προσπάθεια και διαφωνεί ως προς τα ποσοστά των υλικών της συνταγής:  30 έως 45% καβουρδισμένα φουντούκια από το Piedmont, τουλάχιστον 25%κακάο, συν ζάχαρη λένε οι σοκολατοποιοί. Η Lindt, απαιτεί την προσθήκη γάλακτος σε σκόνη και θέλει να μειώσει την περιεκτικότητα σε φουντούκι στο 26%.

«Για εμάς, η προσθήκη γάλακτος σε σκόνη στη σοκολάτα είναι σαν να αραιώνουμε το κρασί με νερό», δήλωσε ο Guido Castagna, πρόεδρος της επιτροπής Gianduiotto στο Τορίνο. «Οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα γλυκίσματα που περιέχουν γάλα», απαντά εκπρόσωπος της Lindt & Sprüngli, προσθέτοντας ότι το γλυκό αυτό παράγεται με διακριτό εμπορικό σήμα για περισσότερα από 50 χρόνια.

“Η θέση της Caffarel δεν είναι αποδεκτή από εμάς, επειδή το Gianduiotto είναι περιουσιακό στοιχείο μιας περιοχής και όχι ενός ιδιωτικού εταιρεία”, είπε ο Πρόεδρος του Πιεμπονγκσάντ Alberto Cirio, από το δεξιό κόμμα της Giorgia Meloni, στο POLITICO, που υποστηρίζει τους σοκολατοποιούς, προσθέτοντας ότι προσωπικά προτιμά τη συνταγή χωρίς γάλα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι ήταν εκείνη που εφηύρε την πραγματική συνταγή του γλυκού τον 19ο αιώνα, την οποία και εξέλιξε αργότερα.  Οι Ιταλοί ζαχαροπλάστες ισχυρίζονται όμως, ότι το γάλα δεν ήταν μέρος της αρχικής συνταγής και ότι η Caffarel το έκανε απλώς δημοφιλές, καθώς ήταν η πρώτη που το παρήγαγε σε βιομηχανική κλίμακα.

Πληροφορίες από POLITICO

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο