Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόληψη του καρκίνου: Τι να τρώτε και τι όχι

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠρόληψη του καρκίνου: Τι να τρώτε και τι όχι
spot_img

Τι αποκαλύπτει ειδικός για τον καρκίνο, στο FoxNews.

   Ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου και μπορείτε να μειώσετε τον συνολικό κίνδυνο ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο Andre Goy, M.D., επικεφαλής ιατρός του Κέντρου Καρκίνου John Theurer του Hackensack Meridian Health στο Νιου Τζέρσεϊ, προτείνει στο FoxNews, τι θα πρέπει να τρώτε και τι να μην τρώτε, για την πρόληψη του καρκίνου. Ο γιατρός εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, από τη διακοπή του καπνίσματος και το ποτό, μέχρι την κατανάλωση φυτικής διατροφής και την άσκηση.

    Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, προκαλώντας αύξηση βάρους και παχυσαρκία, σημείωσε ο γιατρός και ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν συνδυάζεται με χρήση αλκοόλ και έλλειψη άσκησης. «Η παχυσαρκία και η κακή διατροφή προκαλούν δυσβίωση του μικροβιώματος, μείωση της μικροβιακής ποικιλομορφίας που οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή και διαρροή του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου», είπε ο Goy.

  Η πιο αποτελεσματική διατροφική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, λέει, είναι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής που θα επικεντρώνεται στα φρούτα και τα λαχανικά και όχι στα κρέατα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πολλά παρασκευασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και έχουν χημικά συντηρητικά που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, πρόσθεσε. Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται επίσης από την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης, που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις ασθένειες, σημείωσε ο Goy. «Μια διατροφή με βάση τα φυτά επικεντρώνεται στην κατανάλωση κυρίως ή αποκλειστικά φυτικών τροφίμων με έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους», είπε στο Fox News.

   Ωστόσο, ο γιατρός συνιστά να αποφεύγονται τροφές που φέρουν την ένδειξη “φυτικά” και δεν είναι πραγματικά υγιεινά, όπως τα κατεψυγμένα υποκατάστατα κρέατος που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. «Επιλέξτε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο», συμβουλεύει. «Εστιάστε σε φυτικές τροφές που είναι πηγές πρωτεΐνης, όπως κινόα, μαύρα φασόλια, φαγόπυρο, σπόροι chia, χούμους και φυστικοβούτυρο».

   Η Erin Palinski-Wade, διαιτολόγος από το Νιου Τζέρσεϊ και συγγραφέας του βιβλίου “Belly Fat Diet For Dummies”, συμφώνησε ότι μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, μπορεί να είναι προστατευτική έναντι μελλοντικών καρκίνων. «Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη του καρκίνου, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο», είπε στο Fox News.

   Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου μέσω διατροφικών επιλογών, η Palinski-Wade συνιστά την κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων λαχανικών και φρούτων (επτά μερίδες την ημέρα ή περισσότερες) αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους και μειώνοντας την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και επεξεργασμένων ζωικών πρωτεϊνών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. H διαιτολόγος συνιστά επίσης να στοχεύετε σε τουλάχιστον 15 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται. «Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλους κοινούς καρκίνους του πεπτικού συστήματος», είπε. Η προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και η μείωση του επεξεργασμένου ζωικού κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ η προσθήκη υγιεινών λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορους καρκίνους, σύμφωνα με την Palinski-Wade. 

   O Goy κλείνει προειδοποιώντας, να μην εγκλωβιστείτε υπερβολικά σε μια «κουλτούρα δίαιτας». «Το φαγητό δεν πρέπει να είναι θρησκεία. Αντί να εστιάσετε σε περιορισμούς, που μπορεί να γίνουν εμμονή, δοκιμάστε να τρώτε φυτικά για τρεις μήνες και δείτε τι κάνει για την υγεία και τα επίπεδα ενέργειας σας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο