Γιατί η 15 Ιανουαρίου είναι “ημέρα θλίψης” – Διατροφικές συμβουλές για να την… “βγάλετε καθαρή”.
Σύμφωνα με τον Βρετανό εκπαιδευτικό Cliff Arnall η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (Blue Monday) που το 2024 είναι σήμερα 15η Ιανουαρίου, αναγνωρίζεται ως η πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές τελείωσαν. Όμως, σύμφωνα με τους μελετητές, η πτώση του φωτός και οι χαμηλές θερμοκρασίες, τυπικές αυτής της περιόδου, έχουν επίσης αντίκτυπο.
H Blue Monday έχει πίσω της ένα σύννεφο μυστηρίου, για το πώς επινοήθηκε και με ποιο σκοπό, καθώς σύμφωνα με τον Guardian κρύβει συμφέροντα ταξιδιωτικών πρακτορείων που χρησιμοποίησαν το όνομα του εκπαιδευτικού του πανεπιστημίου Κάρντιφ και μάλιστα πρόσφεραν χρήματα στους ακαδημαϊκούς να υπογράψουν την μελέτη για την πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς. Η ημέρα υπολογίστηκε από τον Arnall λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως καιρικές συνθήκες, επίπεδο χρέους (η διαφορά μεταξύ συσσωρευμένου χρέους και ικανότητας πληρωμής), χρόνος από τα Χριστούγεννα, χρόνος από την παραβίαση των αποφάσεων του νέου έτους, χαμηλά επίπεδα κινήτρων και το αίσθημα της ανάγκης για δράση. Το 2018, ο Arnall είπε σε δημοσιογράφο στην εφημερίδα Indepentent ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να κάνει τη μέρα να ακούγεται αρνητική», αλλά μάλλον «να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση και να πάρουν τολμηρές αποφάσεις ζωής».
Πως μπορείτε να το ξεπεράσετε
Με αφορμή αυτή την ημέρα η Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti δίνει συμβουλές για το πώς μπορει να ξεπεραστεί η θλίψη διατροφικά. «Από αμύγδαλα μέχρι στήθος κοτόπουλου, από προβολόνε, από όσπρια μέχρι κρόκο αυγού, η Blue Monday παλεύεται στο τραπέζι με τροφές κατά της θλίψης που βοηθούν στην αποκατάσταση της καλής διάθεσης αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε σεροτονίνη στο σώμα και την ψυχοσωματική ευεξία» λέει η Coldiretti.
Το μυστικό για την ανάκτηση της καλής διάθεσης βρίσκεται επίσης στο τραπέζι μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται σε ορισμένα κοινά τρόφιμα και το οποίο, σε συνδυασμό με υδατάνθρακες, σίδηρο και βιταμίνες της ομάδας Β, βοηθά να αυξηθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό, του νευροδιαβιβαστή που μεταξύ των λειτουργιών του επιτελεί και αυτή της ρύθμισης της διάθεσης.
Για να προετοιμαστείτε καλά για τη «Blue Monday» είναι προτιμότερο να έχετε ένα πρωινό με βάση τα αποξηραμένα φρούτα ξεκινώντας με αμύγδαλα, ένα από τα πιο πλούσια σε τρυπτοφάνη προϊόντα με 398 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια βρώσιμου μέρους (pe), ίσως συνοδεύεται από γάλα ή γιαούρτι, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα «ενισχύουν» τη σεροτονίνη.
Για ένα ελαφρύ αλλά χαρούμενο μεσημεριανό γεύμα, μπορείτε να επιλέξετε σιτάρι (198 mg ανά 100 γρ./π.π.) ή σούπα με όσπρια ξεκινώντας από φασόλια (226 mg ανά 100 γρ./π.π.) και φακές (202 mg ανά 100 γρ./π.π.), αλλά και τα αυγά, ειδικά ο κρόκος (237 mg ανά 100 g/pe), είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να ενδώσουν στην κακή διάθεση.
Για δείπνο μπορείτε να επιλέξετε λευκό κρέας όπως κοτόπουλο (359 mg τρυπτοφάνης ανά 100 g/pe) ή χοιρινό ή να επικεντρωθείτε σε ψάρια όπως τσιπούρα ή σαρδέλες, αλλά τα τυριά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σας, από το προβολόνε (336 mg τρυπτοφάνης ανά 100 g/pe) έως pecorino romano, από parmigiano reggiano έως grana padano, όλα με περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που υπερβαίνει τα 300 χιλιοστόγραμμα. Ως συνοδευτικό – διευκρινίζει η Coldiretti – λαχανικά όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι ή τα μανιτάρια, αλλά και το μπρόκολο και το σπανάκι είναι εξαιρετικά, γιατί προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα που επηρεάζουν τις συναισθηματικές καταστάσεις.
Γενικότερα, όμως, για να διασφαλιστεί η υγεία όλο το χρόνο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη δίαιτα στον κόσμο το 2024 με βάση την καλύτερη κατάταξη δίαιτας που αναπτύχθηκε από τις Η.Π.Α. ΜΜΕ Η US News & World’s Report’s, γνωστή παγκοσμίως για την κατάταξή της και τις συμβουλές καταναλωτών.