Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Τουρκία πίσω από τα επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα που ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ – Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΗ Τουρκία πίσω από τα επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα που ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ – Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF
spot_img

Tα τούρκικα βερίκοκα εκτός από την Ελλάδα, εισάγονται και σε άλλες χώρες.

H Ελλάδα ενημέρωσε σήμερα την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους στα τρόφιμα (RASFF), για τα αποξηραμένα βερίκοκα τα οποία ανακλήθηκαν από την ελληνική αγορά πριν από 6 ημέρες. Η ενημέρωση του RASFF έγινε γιατί τα προϊόντα τα οποία περιέχουν θειώδη, εξάγονται από την Τουρκία και σε άλλες χώρες και πιο συγκεκριμένα στη Κύπρο και τη Βουλγαρία. Η Τουρκία είναι από τις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες για επικίνδυνα προϊόντα στην πύλη RASFF.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα που πωλούνται σε πλαστική κλειστή συσκευασία των 250γρ, με αριθμό παρτίδας 02-251 και ανάλωση έως: 18/08/2024 συσκευάζονται από την επιχείρηση «ΚΑΡΠΟΣ»  με έδρα τη Λυδία Ν. Καβάλας. Στο προϊόν βρέθηκε υψηλή ποσότητα διοξειδίου του θείου.

Το διοξείδιο του θείου είναι ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε μια ποικιλία τροφίμων και ποτών, όπως αποξηραμένα φρούτα, τουρσί λαχανικά, λουκάνικα, χυμούς φρούτων και λαχανικών, μηλίτη, ξύδι, κρασί κ.λπ. Τα υπολείμματα θείου στα τρόφιμα θεωρείται ότι έχουν χαμηλή τοξικότητα.  Σε υψηλή πρόσληψη όμως, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος που είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τα θειώδη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, πονοκέφαλο και ναυτία σε ευαίσθητα άτομα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό τα θειώδη να προκαλέσουν αναφυλαξία, τον πιο σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έξαψη, γρήγορο καρδιακό παλμό, συριγμό, κνίδωση, ζάλη, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κατάρρευση, μυρμήγκιασμα ή δυσκολία στην κατάποση.

Άτομα που είναι ευαίσθητα στο διοξείδιο του θείου θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων κάθε φορά όταν ψωνίζουν για τρόφιμα και να αναζητούν τα ονόματα του διοξειδίου του θείου, των θειωδών και των παραγώγων τους ή τους αριθμούς του Διεθνούς Συστήματος Αριθμήσεών τους Ε (220, 221, 222, 223, 224, 225, 2 227 και 228) στη λίστα συστατικών και να αποφύγουν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις ενώσεις. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα