Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αύριο η ενημέρωση από την ΕΕ για τους παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς

ΑρχικήΝομοθεσίαΑύριο η ενημέρωση από την ΕΕ για τους παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς
spot_img

Το 53,3 % των πράσινων ισχυρισμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα είναι… πράσινα άλογα!

Αύριο  η Biljana Borzan που ηγήθηκε της νομοθεσίας και των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξηγήσει το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια σχετικά με την οδηγία για την ενδυνάμωση των καταναλωτών που απαγορεύει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς και το greenwashing. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ το 2026.

Mελέτη της Επιτροπής του 2020, έδειξε ότι το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών που εξετάστηκαν στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι ήταν ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και ότι το 40 % ήταν ατεκμηρίωτοι. Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στη βελτίωση της επισήμανσης των προϊόντων, στην καταπολέμηση του πράσινου πλυσίματος και στη βοήθεια των καταναλωτών να κάνουν συνειδητές επιλογές κατά τις αγορές τους. Η νέα οδηγία απαγορεύει τη χρήση γενικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών χωρίς αποδείξεις, ρυθμίζει τη χρήση ετικετών βιωσιμότητας και δημιουργεί μια νέα εναρμονισμένη ετικέτα που επιτρέπει στα προϊόντα με μεγαλύτερη εγγύηση να ξεχωρίζουν περισσότερο. Μετά το πράσινο φως στην Ολομέλεια και στη συνέχεια την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο, το κείμενο θα γίνει νόμος και τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να το μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία.

Η νέα οδηγία λειτουργεί συνδυαστικά με την οδηγία για τις πράσινες διεκδικήσεις , η οποία επί του παρόντος συζητείται στο στάδιο της επιτροπής στο Κοινοβούλιο. Ενώ η οδηγία για την ενδυνάμωση των καταναλωτών επιβάλλει γενικές απαγορεύσεις, η επερχόμενη οδηγία για τους οικολογικούς ισχυρισμούς θα είναι πιο συγκεκριμένη και θα επεξεργάζεται λεπτομερέστερα τις προϋποθέσεις για τη χρήση περιβαλλοντικών ισχυρισμών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα