Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και άλλος θάνατος από αλλεργία στα γαλακτοκομικά: Πέθανε 20χρονη και στην Ιταλία – Έρευνα για ανθρωποκτονία στους παραγωγούς του γλυκού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι άλλος θάνατος από αλλεργία στα γαλακτοκομικά: Πέθανε 20χρονη και στην Ιταλία – Έρευνα για ανθρωποκτονία στους παραγωγούς του γλυκού
spot_img

Άλλη μία τραγική κατάληξη για κορίτσι αλλεργικό στα γαλακτοκομικά που κατανάλωσε τιραμισού με γάλα, ενώ πουλιόταν ως vegan.

Έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, διενεργούν οι αρχές του Μιλάνου, εναντίον δύο γυναικών ιδιοκτητριών εργαστηρίου λόγω λάθους σε vegan τυραμισού που περιείχε γάλα, εξαιτίας του οποίου πέθανε ένα 20χρονο κορίτσι. Σύμφωνα με τη MailOnline η κοπέλα κατανάλωσε το τιrαμισού στις 26 Ιανουαρίου του 2023 και πέθανε 10 ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Η άτυχη κοπέλα πριν καταναλώσει το επικίνδυνο τρόφιμο σε fast food -το οποίο αγόραζε τα γλυκά από το εργαστήριο-, ρώτησε το προσωπικό εάν όντως το τιραμισού είναι vegan, όπως αναγραφόταν στον κατάλογο και δεν περιέχει γάλα και όταν εκείνοι την καθησύχασαν άρχισε να το τρώει. Σχεδόν αμέσως στη δεύτερη κουταλιά, κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και πήγε στην τουαλέτα για να κάνει εμετό και ταυτόχρονα πήρε φάρμακα και κορτιζόνες που είχε μαζί της αλλά τελικά υπέστη αναφυλακτικό σοκ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πέθανε λίγες ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τh μέχρι στιγμής έρευνα οι δύο γυναίκες μητέρα και κόρη που διατηρούν το εργαστήριο, μπέρδεψαν τα ταψιά με τα γλυκά και έβαλαν λάθος επισήμανση. Τώρα θα διωχθούν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Πριν από λίγες και μία ελληνίδα 17χρονη έχασε τη ζωή της στη Κρήτη που είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά και κατανάλωσε βούτυρο. Η 17χρονη μαθήτρια, είχε υποστεί αλλεργικό σοκ και αμέσως μετά ανακοπή, το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου και ενώ βρισκόταν σε πενταήμερη εκδρομή με το σχολείο της. Το κορίτσι που ήταν αλλεργικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα φέρεται να κατανάλωσε κατά τη διάρκεια του πρωινού στο ξενοδοχείο, στην περιοχή της Αμμουδάρας Ηρακλείου, όπου διέμενε με τους συμμαθητές της και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βούτυρο.

Ο κίνδυνος της τροφικής αλλεργίας παραμένει υπαρκτός και “ύπουλος” κίνδυνος για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η κατανάλωση έστω και ελάχιστης ποσότητας ενός αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει ταχεία αλλεργική αντίδραση (μέσα σε λίγα λεπτά) που μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή έως και απειλητική για τη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτη του Stanford University, οι περισσότερες αναφυλακτικές αντιδράσεις συμβαίνουν έξω από το σπίτι, με το 25% να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του γεύματος σε εστιατόρια ενώ 5 στις 7 περιπτώσεις θανάτων από αλλεργίες οφείλονται σε φαγητό από εστιατόρια. Στην Ελλάδα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν στο μενού τα αλλεργιογόνα συστατικά ανά πιάτο, ή στο τέλος του καταλόγου να υπάρχει επισήμανση ότι οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα τα οποία το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να τα παραδώσει γραπτώς. Oι μεγάλες αλυσίδες fast food ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα