Παραμένει επίκαιρο το μεγάλο ζήτημα της παρουσίας νιτρωδών στα επεξεργασμένα κρέατα.
Την περασμένη εβδομάδα, διαβάσαμε στο cibum.gr, την εξής είδηση: σε επιστημονική μελέτη στην οποία συνεργάστηκαν το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ΕΦΕΤ από τους Σωτηρία Κωτοπούλου, Αντώνη Ζαμπέλα και Εμμανουέλλα Μαγριπλή αξιολογήθηκε ο κίνδυνος της πρόσληψης Νιτρωδών και Νιτρικών από επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος για τους Έλληνες καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα:
(α) Έγινε εκτίμηση της ημερήσιας πρόσληψης νιτρωδών και νιτρικών από την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος
(β) αξιολογήθηκε ο πιθανός κίνδυνος υπέρβασης της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (Acceptable Daily Intake, ADI) και
(γ) προσδιορίστηκαν τα βασικά κρέατα, συνολικά και ανά ηλικιακή ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods και ανήκει στο Ειδικό τεύχος Πρόσφατες εξελίξεις στη Διατροφή και την Υγεία, εξετάστηκαν δεδομένα ατομικής κατανάλωσης από 2152 συμμετέχοντες (46,7% άνδρες) στην Ελληνική Εθνική Έρευνα Διατροφής και Υγείας (HNNHS). Η διάμεση έκθεση εκτιμήθηκε ότι είναι εντός ασφαλών επιπέδων για όλες τις ομάδες πληθυσμού. Ωστόσο, το 6,6% από τους καταναλωτές υπερέβησαν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) νιτρωδών (0,07 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα), εκ των οποίων το 20,3% ήταν παιδιά ηλικίας 0–9 ετών.
Συνολικά όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, το χοιρινό κρέας ήταν η κύρια αιτία πρόσληψης νιτρωδών (41,5%), ακολουθούμενο από το κρέας γαλοπούλας (32,7%) και τα λουκάνικα (23,8%), αν και διαπιστώθηκαν διακυμάνσεις μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών κινδύνευε να υπερβεί την ADI για νιτρώδη από την κατανάλωση μόνο επεξεργασμένου κρέατος, κυρίως από επεξεργασμένα προϊόντα από χοιρινό και γαλοπούλα, τα οποία καταναλώνονται ως μέρος μεικτών πιάτων (πιο συχνά σε τοστ, σάντουιτς και πίτσα). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά ηλικίας 0-9 ετών, τα οποία είχαν μακράν το υψηλότερο ποσοστό υπέρβασης μεταξύ τους.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε το εξής: τα παιδιά είναι επιρρεπή στο να εθίζονται σε γεύσεις που μαθαίνουν σε μικρή ηλικία. Τα επεξεργασμένα κρέατα εκτός από νιτρώδη περιέχουν και αρκετό αλάτι και το αλάτι προκαλεί εθισμό. Συνεπώς, σε όσο πιο μικρή ηλικία το παιδί μας έρθει σε επαφή με τέτοιες γεύσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να εθιστεί σε αυτές τις γεύσεις.
Τέλος, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι τούτο: ως γονείς έχουμε το καθήκον να μάθουμε στα παιδιά μας υγιεινούς τρόπους διατροφής και όχι να κοιτάμε την ευκολία μας…δηλαδή να βάζουμε στο καθημερινό τους σνακ λίγο.. παριζάκι.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet