Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης των… Αρίστων!
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι διακοπές για πολλούς από εμάς και θα κάνουμε μπάνια στα γαλάζια νερά του Αιγαίου πελάγους. Στα ίδια νερά που βρέχουν την Τουρκία θα κάνουν μπάνια και αρκετοί τουρίστες στην Τουρκία, στην λεγόμενη Turkaegean μεριά του Αιγαίου. Άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης των Αρίστων!
Το Αιγαίο έχει πάρει το όνομά του από τον θρυλικό Αιγέα, τον πατέρα του Θησέα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Θησέας στον γυρισμό του από την Κρήτη όπου σκότωσε τον Μινώταυρο, ξέχασε να αλλάξει τα μαύρα πανιά του πλοίου του σε άσπρα. Και όταν είδε ο Αιγέας τα μαύρα πανιά στο Σούνιο, πίστεψε ότι ο Θησέας είχε σκοτωθεί από τον Μινώταυρο και έπεσε στη θάλασσα και αυτοκτόνησε… Και έτσι το Αιγαίο Πέλαγος πήρε το όνομά του από τον Αιγέα.
Τώρα, αν οι Τούρκοι θέλουν να το ονομάσουν Turkaegean…είναι άλλο θέμα. Στην ουσία χρησιμοποιούν μια εμπορική ονομασία που έχει και λίγο Ελλάδα. Εμπορικά, μας κάνουν διαφήμιση, έστω και έμμεσα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι πολιτισμικές ομορφιές των ακτών της Μικράς Ασίας είναι κατ’ουσία Ελληνικά δημιουργήματα. Αυτά ως προς το εμπορικό κομμάτι.
Πολιτικά όμως και γεωπολιτικά, ας μην γελιόμαστε. Πρόκειται για τεράστια πολιτική ήττα!
Η κυβέρνηση το ήξερε το θέμα αυτό εδώ και πολλούς μήνες! Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αναφορά έγινε στο Πρώτο Θέμα στις 3/7/2021! Ναι, καλά διαβάσατε…3/7/2021!
Από τότε τι έκανε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ως Υπουργός Ανάπτυξης; Μάλλον μια τρύπα στο νερό…είτε λέγεται Αιγαίο είτε… Turkaegean.
Αλλά ας δούμε πιο συγκεκριμένα το γιατί έχει ο κ. Γεωργιάδης και το προσωπικό του Υπουργείου του τεράστιες ευθύνες: σύμφωνα με δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, τον Ιούλιο του 2021 και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η τουρκική πλευρά κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean». Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύτηκε. Η ελληνική πλευρά μπορούσε να καταθέσει αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η διαδικασία της ανακοπής διήρκησε μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ουδέποτε κατέθεσε τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα στις 7 του Δεκέμβρη να λήξει η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της. Μερικές μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 το «turkaegean« κατοχυρώθηκε στην τουρκική πλευρά και το σήμα δημοσιεύτηκε. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατοχύρωση του σήματος ισχύει μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2031, όταν και λήγει η σχετική άδεια.
Αδώνειος κλαυσίγελος…