Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες πτηνοτρόφοι σε απόγνωση

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΈλληνες πτηνοτρόφοι σε απόγνωση
spot_img

Οι χαμένες ευρωπαϊκές ενισχύσεις και οι αδήλωτες σφαγές…

Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ μια πρωτοφανής ιστορία γραφειοκρατίας και κρατικής ολιγωρίας, στερεί από δεκάδες πτηνοτρόφους από την Εύβοια και την Κεντρική Ελλάδα πολύτιμες ευρωπαϊκές ενισχύσεις του «μέτρου 22» από κοινοτικά ταμεία για την κάλυψη της αλματώδους αύξησης στο κόστος των ζωοτροφών. Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο της Ε.Ε. για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που ειδικά τους πρώτους μήνες είχε προκαλέσει αλματώδη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί (πτηνοτρόφοι) ήταν τα πτηνοσφαγεία να έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Αρτεμις» (υπό την ευθύνη του ΕΛΓΟ-Δήμητρα) τις σφαγές των πτηνών κατά τα περασμένα έτη. Το πρόβλημα για τους πτηνοτρόφους δημιουργήθηκε όταν μεγάλες εταιρείες στην Εύβοια όπου πραγματοποιήθηκαν οι σφαγές το 2020, ενώ διέθεσαν στην αγορά χιλιάδες τόνους πουλερικών (παραγωγής δεκάδων πτηνοτρόφων), δεν δήλωσαν καμία σφαγή (το ίδιο και για το 2021), με σκοπό, όπως εικάζουν καταγγέλλοντες πτηνοτρόφοι, να αποφύγουν την αναλογούσα οικονομική επιβάρυνση με τη μορφή ποσοστιαίας εισφοράς στον ΕΛΓΟ.

Ως αποτέλεσμα, δεκάδες πτηνοτρόφοι χάνουν ενισχύσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ καθώς οι υπεύθυνοι των σφαγείων αγνόησαν την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες δηλώσεις, υπό την ολιγωρία και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Στις 10 Ιανουαρίου έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από πλευράς των παραγωγών που δικαιούνταν αποζημίωση, όμως, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι δύο επιχειρήσεις σφαγείων κατάφεραν κατ’ εξαίρεση να δηλώσουν εκπρόθεσμα και ετεροχρονισμένα τις σφαγές, με περίπου δύο χρόνια καθυστέρηση. Ορισμένοι μάλιστα πτηνοτρόφοι εγκαλούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Ευβοιώτη υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου για στάση σιωπής και αδράνειας που προκαλεί ερωτήματα.

Μα είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο εν έτει 2023;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο