Οι Έλληνες επιστήμονες αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της υγείας
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Κάνοντας μια αναζήτηση στην βιβλιογραφική βάση δεδομένων scopus.com, και χρησιμοποιώντας τις λέξεις κλειδιά “functional foods” και “Greece” μπορούμε να βρούμε περίπου 90 άρθρα.
Σε ένα άρθρο συναδέλφων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με τίτλο
που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Applied Sciences, μελετήθηκε η συσχέτιση της ημερήσιας πρόσληψης πολυφαινολών με διάφορους ανθρωπομετρικούς δείκτες (όπως BMI – body mass index, περιφέρεια μέσης-λεκάνης και σωματική σύσταση-body composition). Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο «πιστά» την μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης-λεκάνης. Η υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων όπως το βύσσινο, οι ντομάτες, το μαύρο τσάι και το κακάο μπορούσαν να συσχετιστούν με βελτιωμένους δείκτες σωματικής σύστασης.
Πρόκειται για μια ακόμη μελέτη που αποδεικνύει τα ωφέλη της Μεσογειακής Διατροφής όπως κατ’επανάληψη έχουμε επισημάνει από αυτήν εδώ την στήλη.