Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικές μελέτες για τα λειτουργικά τρόφιμα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕλληνικές μελέτες για τα λειτουργικά τρόφιμα
spot_img

Οι Έλληνες επιστήμονες αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της υγείας

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Κάνοντας μια αναζήτηση στην βιβλιογραφική βάση δεδομένων scopus.com, και χρησιμοποιώντας τις λέξεις κλειδιά “functional foods” και “Greece” μπορούμε να βρούμε περίπου 90 άρθρα.

Σε ένα άρθρο συναδέλφων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με τίτλο

Association of mean daily polyphenols intake with mediterranean diet adherence and anthropometric indices in healthy greek adults: A retrospective study

που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Applied Sciences, μελετήθηκε η συσχέτιση της ημερήσιας πρόσληψης πολυφαινολών με διάφορους ανθρωπομετρικούς δείκτες (όπως BMI – body mass index, περιφέρεια μέσης-λεκάνης και σωματική σύσταση-body composition). Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο «πιστά» την μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης-λεκάνης. Η υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων όπως το βύσσινο, οι ντομάτες, το μαύρο τσάι και το κακάο μπορούσαν να συσχετιστούν με βελτιωμένους δείκτες σωματικής σύστασης.

Πρόκειται για μια ακόμη μελέτη που αποδεικνύει τα ωφέλη της Μεσογειακής Διατροφής όπως κατ’επανάληψη έχουμε επισημάνει από αυτήν εδώ την στήλη. 

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο