Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικό κρασί: Κάποιοι νομίζουν ότι η επιτυχία είναι… αδίκημα!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕλληνικό κρασί: Κάποιοι νομίζουν ότι η επιτυχία είναι... αδίκημα!
spot_img

Το πολύπαθο Ελληνικό Κρασί

Για το θέμα του Ελληνικού επώνυμου κρασιού έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και η καλή συνάδελφος κ. Αλεξάνδρα Γκισλή μάς είχε απαντήσει εδώ.

Πριν λίγες μέρες, διαβάσαμε στο cibum.gr ότι στη «χρονιά των οινολόγων», αλλά και των εξαντλημένων -λόγω ζήτησης- κρασιών σε πολλά επώνυμα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας φαίνεται ότι εξελίσσεται το 2022. 

Το Ελληνικό επώνυμο κρασί δεν έχει τίποτα να φοβηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία του 2021 το επιβεβαιώνουν : αισθητά βελτιωμένη είναι η εικόνα των ελληνικών εξαγωγών οίνου το 2021 και ειδικά προς τις τρίτες χώρες. Η αύξηση είναι της τάξης του 19,92% σε αξία (70.669.750 ευρώ το 2020 – 84.745.745 ευρώ το 2021) και του 7,43% σε ποσότητα (26.081 τόνοι το 2020 – 28.018 τόνοι το 2021).

Το οξύμωρο όμως είναι τούτο: αφού εξαντλούνται τα αποθέματα των επώνυμων οίνων, τότε μάλλον φτηνά το πουλάμε.

Μήπως θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την πολιτική πωλήσεων των επώνυμων οίνων; Μήπως πουλάμε πολύ φτηνά, πολύ καλά κρασιά;

Και κάτι ακόμα: το χύμα κρασί είναι πολύ, πάρα πολύ. Είναι 55%!!

Και αρκετά από αυτά τα χύμα κρασιά, μπορούν κάλλιστα να «σταθούν» ως επώνυμα και εμφιαλωμένα.

Τι μας σταματά από το να το κάνουμε αυτό; Γιατί μεγάλες ποσότητες κρασιού πωλούνται στην εγχώρια αγορά σε πλαστικά μπουκάλια του 1,5 λίτρου ενώ μερικά από αυτά, είναι εξαιρετικά;

 Τι μας σταματά να γίνουμε Τοσκάνη ή Bordeaux;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο