Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Πάνω από το 90% των περιπτώσεων λιστερίωσης στις ΗΠΑ προέρχονται από αλλαντικά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη: Πάνω από το 90% των περιπτώσεων λιστερίωσης στις ΗΠΑ προέρχονται από αλλαντικά
spot_img

Aμερικανική μελέτη συνιστά πως πάνω από το 90% των περιπτώσεων λιστερίωσης  προέρχονται από αλλαντικά, ακολουθούμενα από έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες με μόλις λιγότερο από 5%.

Mια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Food Microbiology, με τίτλο «Μοντέλο ποσοτικής αξιολόγησης κινδύνου για τη διερεύνηση του αντίκτυπου στη δημόσια υγεία των ποικίλων επιτρεπόμενων επιπέδων Listeria monocytogenes σε διαφορετικά προϊόντα διατροφής: Μια αναδρομική ανάλυση» του Τμήματος Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα απεικονίζει τις κύριες αιτίες πρόκλησης λιστερίωσης στις ΗΠΑ.

Στόχος της μελέτης ήταν να καταγραφούν τυχόν αλλαγές στον επιπολασμό και τα επίπεδα συγκέντρωσης της Listeria monocytogenes σε διάφορα προϊόντα, όπως έτοιμες σαλάτες αλλαντικά, θαλασσινά και τυρί τα τελευταία 30 χρόνια. Επιπλέον, αποτέλεσε αφορμή για να  εκτιμηθεί η καθαρή επίδραση μέτρων, όπως των ανακλήσεων προϊόντων στη δημόσια υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εκτιμώμενων περιπτώσεων λιστερίωσης στις ΗΠΑ ήταν μεταξύ 1.044 και 2.089 και η πιθανότητα μόλυνσης στον ευπαθή πληθυσμό σε αυτές, όπως έγκυες ή ηλικιωμένοι, είναι ως και 10.000 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό! Οι ευπαθείς στη λιστερίωση ομάδες αποτελούν το 46,9% έως 80,1% των συνολικών περιπτώσεων μολύνσεων από αυτήν.

Διαπιστώθηκε ότι το ντελικατέσεν κρέας και τα αλλαντικά ήταν υπεύθυνα για λιστεριώσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. Ακολουθούσαν οι έτοιμες προς κατανάλωση  σαλάτες (RTE) με λιγότερο από 5%, ενώ το μαλακό και ημίμαλακο τυρί και τα θαλασσινά έτοιμα προς κατανάλωση αντιπροσώπευαν το 0,5 έως 1,0% των περιπτώσεων λιστερίωσης. Τέλος, τα κατεψυγμένα λαχανικά αντιπροσώπευαν το 0,2 έως 0,3% των περιπτώσεων.

Η μελέτη προτείνει ότι η εισαγωγή δοκιμών παρτίδα προς παρτίδα και ο καθορισμός επιτρεπόμενων ποσοτικών ρυθμιστικών ορίων για προϊόντα χαμηλού κινδύνου (έτοιμα προς κατανάλωση) μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της Listeria στη δημόσια υγεία και να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα δεδομένων απαρίθμησης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα