Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ο διαβήτης τύπου 2.
Αν διαβάζετε μια μελέτη του Πανεπιστήμιου Harvard θα την πιστεύτατε; Μάλλον ναι. Σωστά;
Και όμως δεν είναι όλες οι μελέτες αυτού του κορυφαίου Πανεπιστήμιου σωστές! Ναι, αλήθεια λέω.
Σε μια πρόσφατη μελέτη από το τμήμα Harvard School of Public Health, οι ερευνητές συσχέτισαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με τον διαβήτη τύπου 2. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Προφανώς όχι!
Η αιτιολόγηση είναι εδώ.
Δεν έχει αποδειχθεί μηχανιστικά μια σχέση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και διαβήτη τύπου 2.
Οι άνθρωποι τρώμε κόκκινο κρέας εδώ και 3.500.000 χρόνια! Και στις ΗΠΑ, η κατά κεφαλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μειωθεί από το 1970 ως σήμερα.
Σήμερα στις ΗΠΑ, το 60% των θερμίδων που προσλαμβάνει κατά μέσο όρο ο κάθε κάτοικος στις ΗΠΑ προέρχεται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (ultra processed foods).
Συνεπώς, αν το κόκκινο κρέας ήταν υπεύθυνο για τον διαβήτη τύπου 2, δεν θα έπρεπε να δούμε και μια αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος για να «συμβαδίζει» με την ανοδική τάση του διαβήτη τύπου 2;
Εν κατακλείδι…
Μήπως, λέω μήπως, το Harvard School of Public Health δεν είναι και τόσο αξιόπιστο;
Οέο!
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet