Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H θετική επίδραση της βιταμίνης Β12 στη φλεγμονή – “Καμπανάκι” για τους χορτοφάγους

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμH θετική επίδραση της βιταμίνης Β12 στη φλεγμονή - "Καμπανάκι" για τους χορτοφάγους
spot_img

Σύμφωνα με μελέτη οι χορτοφάγοι έχουν μειωμένα επίπεδα Β12.

Σε μια εξαιρετική μελέτη σχετικά με τον ρόλο της βιταμίνης Β12 σε σχέση με την φλεγμονή (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.202300315) (“Impact of Prevalent Dietary Pattern on Serum Vitamin B12 Status and Its Association With Inflammation Among Reproductive Age Women” στην επιστημονική επιθεώρηση “Molecular Nutrition and Food Research”),

- Advertisement -

οι συγγραφείς βρήκαν το εξής:

“When using a sensitive marker of vitamin B12 deficiency (4cB12), >90% of the vegetarian women of reproductive age included in this Indian study came out as deficient. Deficiency also correlated with the magnitude of proinflammatory markers.”

Δηλαδή, μέτρησαν ένα δείκτη (4cB12) που σχετίζεται με την βιταμίνη Β12 και βρήκαν ότι η έλλειψη της Β12 οφείλεται στη διατροφή (οι χορτοφάγοι έχουν μειωμένα επίπεδα Β12). Επίσης, μειωμένα επίπεδα Β12 σχετίζονται με αυξημένους δείκτες φλεγμονής.

Με άλλα λόγια, η χορτοφαγία αυξάνει την φλεγμονή!

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!

Απογοητευτικά τα ευρήματα ελέγχων σε ελληνικά εστιατόρια - Σχεδόν μία στις 10 επιχειρήσεις τροφίμων είναι "Μη συμμορφούμενες" - Στο 16% του ελαιολάδου διαπιστώθηκε απάτη - Εντυπωσιακή αύξηση της νοθείας σε ελληνικά τρόφιμα

Ποιο γάλα έχει τα περισσότερα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή ανάλυση σε δημοφιλείς μάρκες

Ευρήματα μελέτης για τα επίπεδα ινώδους μικροπλαστικού σε επώνυμα δείγματα γάλακτος

cibum.gr: 1.500.000 μοναδικοί χρήστες τον Μάρτιο

Το κορυφαίο ελληνικό site για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων τον Μάρτιο είχε 7.300.000 μοναδικές προβολές σελίδας και 1.500.000 μοναδικούς χρήστες... Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα