Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις σχετικά με τα ΠΟΠ, δημοσιεύθηκαν στο cibum.gr.
H πρώτη μιλούσε για ένα νέο ΠΟΠ ελαιόλαδο από την Κροατία
και η δεύτερη μιλούσε για το ΠΟΠ βόειο κρέας Ramo Grande από την Πορτογαλία.
ΕΕ: ΠΟΠ το βόειο κρέας Ramo Grande από την Πορτογαλία – Cibum
Οι ειδήσεις αυτές μου έφεραν στο μυαλό το πόσα ΠΟΠ τυριά έχουμε εμείς στην Ελλάδα και πόσα οι Ιταλοί. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι!
23 ΠΟΠ τυριά εμείς
ενώ στην Ιταλία υπάρχουν 50 ΠΟΠ τυριά!
List of Italian PDO cheeses – Wikipedia
Κάτι κάνουμε λάθος! Και αυτό που δεν κάνουμε σωστά είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική προώθηση των Ελληνικών τροφίμων στο εξωτερικό! Και είμαστε αυτόχειρες θα έλεγα μιας και τα Ελληνικά τρόφιμα έχουν εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και σημαντικές λειτουργικές ιδιότητες.
Θα πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε όλοι μαζί με την Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να πάρουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ και άλλα Ελληνικά τρόφιμα. Μιας και η ταμπελίτσα (tag) «ΠΟΠ» μπορεί να ανοίξει νέες αγορές.