Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mια Ελληνική μελέτη που αξίζει της προσοχής μας

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμMια Ελληνική μελέτη που αξίζει της προσοχής μας
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες εβδομάδες, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Food Control» μια εξαιρετική μελέτη συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας με τίτλο: «Analysis of 20 year data for the assessment of dietary exposure to chemical contaminants in the region of Thessaly, Greece».

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:

  • Η Μεσογειακή διατροφή ακολουθείται από τους Έλληνες καταναλωτές,
  • Οι χημικοί ρύποι σε τρόφιμα που παράγονται ή πωλούνται στην Ελλάδα είναι σε γενικό βαθμό σε χαμηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπόμενα όρια,
  • Τα δημητριακά, τα ιχθυηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αλκοολούχα ποτά φαίνεται να συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο βαθμό στην έκθεση των καταναλωτών σε χημικούς ρύπους,
  • Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερα επίπεδα έκθεσης στους χημικούς κινδύνους μέσω της διατροφής και
  • Οι ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών και 15-34 ετών είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα έκθεσης στους χημικούς κινδύνους μέσω της διατροφής.
ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο