Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mια Ελληνική μελέτη που αξίζει της προσοχής μας

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμMια Ελληνική μελέτη που αξίζει της προσοχής μας
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες εβδομάδες, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Food Control» μια εξαιρετική μελέτη συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας με τίτλο: «Analysis of 20 year data for the assessment of dietary exposure to chemical contaminants in the region of Thessaly, Greece».

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:

  • Η Μεσογειακή διατροφή ακολουθείται από τους Έλληνες καταναλωτές,
  • Οι χημικοί ρύποι σε τρόφιμα που παράγονται ή πωλούνται στην Ελλάδα είναι σε γενικό βαθμό σε χαμηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπόμενα όρια,
  • Τα δημητριακά, τα ιχθυηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αλκοολούχα ποτά φαίνεται να συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο βαθμό στην έκθεση των καταναλωτών σε χημικούς ρύπους,
  • Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερα επίπεδα έκθεσης στους χημικούς κινδύνους μέσω της διατροφής και
  • Οι ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών και 15-34 ετών είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα έκθεσης στους χημικούς κινδύνους μέσω της διατροφής.
ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο