Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Πριν από λίγες εβδομάδες, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Food Control» μια εξαιρετική μελέτη συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας με τίτλο: «Analysis of 20 year data for the assessment of dietary exposure to chemical contaminants in the region of Thessaly, Greece».
Τα κύρια ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:
- Η Μεσογειακή διατροφή ακολουθείται από τους Έλληνες καταναλωτές,
- Οι χημικοί ρύποι σε τρόφιμα που παράγονται ή πωλούνται στην Ελλάδα είναι σε γενικό βαθμό σε χαμηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπόμενα όρια,
- Τα δημητριακά, τα ιχθυηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αλκοολούχα ποτά φαίνεται να συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο βαθμό στην έκθεση των καταναλωτών σε χημικούς ρύπους,
- Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερα επίπεδα έκθεσης στους χημικούς κινδύνους μέσω της διατροφής και
- Οι ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών και 15-34 ετών είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα έκθεσης στους χημικούς κινδύνους μέσω της διατροφής.