Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Η είδηση έρχεται από τον Guardian και δημοσιεύθηκε στις 25 Απρίλη.
Χιλιάδες τοξικών χημικών ενώσεων θα απαγορευθούν σύντομα σύμφωνα με νέες οδηγίες στην Ευρώπη.
Είναι ίσως οξύμωρο ένας Χημικός τροφίμων, όπως είναι ο γράφοντας, να είναι κατά των χημικών ενώσεων. Ας το δούμε όμως αυτό από την οπτική γωνία της διατροφής και της υγείας του ανθρώπου.
Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 190 εκατομμύρια συνθετικών χημικών ενώσεων και κάθε 1,4 δευτερόλεπτο που περνά παράγεται και μια καινούργια χημική ένωση.
Αυτές οι ενώσεις δεν κάνουν την ζωή μας καλύτερη όμως! Απλά μεγαλώνουν τον τζίρο της χημικής βιομηχανίας. Μιας βιομηχανίας που αξίζει σήμερα 5 τρις δολλάρια και αυτή η αξία της θα διαπλασιασθεί μέχρι το 2030 ενώ θα τετραπλασιασθεί μέχρι το 2060.
Η ρύπανση με χημικές ενώσεις έχει φτάσει όμως σε κρίσιμα όρια. Αν συνεχισθεί η ρύπανση με τον σημερινό ρυθμό, σε λίγο θα εξαφανισθούν οι φάλαινες. Παράλληλα, η ανθρώπινη γονιμότητα βαίνει μειούμενη μιας και πολλές χημικές ενώσεις διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του ανθρώπου με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της γονιμότητας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Και παράλληλα, πάνω από 2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στη χημική ρύπανση.
Ποιο είναι το ζητούμενο λοιπόν;
Πολύ απλά.
Να μειώσουμε το χημικό φορτίο των τροφίμων μας. Χρησιμοποιώντας λιγότερα χημικά στην παραγωγή των πρώτων υλών αλλά και στην επεξεργασία των τροφίμων. Δύσκολο το στοίχημα αλλά όσες εταιρείες αναπροσαρμόσουν τις διαδικασίες τους υπό αυτό το πρίσμα, μπορούν να «βγουν μπροστά» στον ανταγωνισμό για πιο υγιεινά τρόφιμα.