Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί: Η επίδραση της vegan διατροφής στην ανάπτυξη – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΠαιδί: Η επίδραση της vegan διατροφής στην ανάπτυξη - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Τα φυτικά διατροφικά μοτίβα αναγνωρίζονται ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο της χορτοφαγικής δίαιτας στην ανάπτυξη των παιδιών

Αν και τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί η δημοτικότητα των φυτικών διατροφών, εντούτοις δεν υπάρχει έρευνα για τα αποτελέσματα της vegan διατροφής σε παιδιά, όσον αφορά την ανάπτυξή τους, σε σχέση με τα παιδιά που τρώνε κρέας. Προηγούμενες μελέτες που έχουν αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της χορτοφαγικής διατροφής και της παιδικής ανάπτυξης, είχαν αντικρουόμενα ευρήματα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Pediatrics, και παρουσιάστηκε στο Science daily, εξετάστηκαν 9.000 παιδιά από 6 μηνών έως 8 ετών, από το 2008 έως το 2019 και κατηγοριοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: Στην μία ομάδα είχε αποκλειστεί το κρέας από τη διατροφή ενώ στην άλλη ομάδα παιδιών όχι.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν παρόμοια μέτρα ανάπτυξης και διατροφής σε σύγκριση με τα παιδιά που τρώνε κρέας. Όμως η μελέτη, διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά με χορτοφαγική διατροφή είχαν υψηλότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή, εύρημα που τονίζει την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής κατά τον σχεδιασμό της διατροφής των χορτοφάγων παιδιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν παρόμοιο μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ύψος, σίδηρο, βιταμίνη D και επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν κρέας. Αλλά τα παιδιά με χορτοφαγική διατροφή είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν λιποβαρή.

Το “λιποβαρές” είναι ένας δείκτης υποσιτισμού και μπορεί να είναι σημάδι ότι η ποιότητα της διατροφής του παιδιού δεν ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του, για την υποστήριξη της φυσιολογικής ανάπτυξης. 

«Τα φυτικά διατροφικά μοτίβα αναγνωρίζονται ως πρότυπο υγιεινής διατροφής λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών, δημητριακών ολικής αλέσεως και μειωμένων κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο της χορτοφαγικής δίαιτας στην ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας και τη διατροφική κατάσταση. Οι χορτοφαγικές δίαιτες φαίνεται να είναι κατάλληλες για τα περισσότερα παιδιά», είπε ο Δρ Maguire, ο οποίος είναι επίσης επιστήμονας στο MAP Center for Urban Health Solutions στο St. Michael’s Hospital.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν την ποιότητα της χορτοφαγικής διατροφής. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλών ειδών χορτοφαγικές δίαιτες και η ποιότητα της διατροφής μπορεί να είναι αρκετά σημαντική για την ανάπτυξη και τα διατροφικά αποτελέσματα. Οι συγγραφείς λένε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί η ποιότητα της χορτοφαγικής διατροφής στην παιδική ηλικία, καθώς και τα αποτελέσματα ανάπτυξης και διατροφής μεταξύ των παιδιών που ακολουθούν μια vegan διατροφή, η οποία αποκλείει το κρέας και τα ζωικά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα