Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι που κρύβουν τα Smoothies και τα ροφήματα με απαστερίωτο γάλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι μικροβιολογικοί κίνδυνοι που κρύβουν τα Smoothies και τα ροφήματα με απαστερίωτο γάλα
spot_img

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δημοφιλή ροφήματα από ανεπεξέργαστες, ωμές πρώτες ύλες όπως τα smoothies και το νωπό γάλα, μπορεί να είναι πηγή ανθεκτικών στα αντιβιοτικά κολοβακτηριδίων και ανθεκτικών γονιδίων

Σήμερα, ένας στους πέντε θανάτους προκαλείται από ανθυγιεινή διατροφή. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο σταδιακά συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα οφέλη που προκύπτουν από μια υγιεινή διατροφή.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει δει νέες τάσεις στις διατροφικές συνήθειες και οι τύποι δίαιτας επεκτείνονται. Η κατανάλωση ωμής τροφής αντιπροσωπεύει μια τέτοια διατροφή, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ένζυμα, τα οποία θα μπορούσαν να καταστραφούν με περαιτέρω επεξεργασία.

Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές θα πρέπει να μάθουν για τη θρεπτική αξία των τροφίμων και τη δυνατότητα της μικροβιακής επιμόλυνσης. Παραδοσιακά, οι τροφιμογενείς επιδημίες συνδέονταν κυρίως με την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (ΖΠ).

Τον τελευταίο καιρό, οι τροφιμογενείς επιδημίες που προκαλούνται από την κατανάλωση φυτικών τροφίμων έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (ΦΠ) είναι εξίσου επικίνδυνα με τα ζωικής προέλευσης.

Μόνο το 2020, φυτά όπως τα φυλλώδη λαχανικά ή άλλα παρόμοια προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που προκλήθηκαν από το βακτήριο E. coli O157:H7. Το 2021, το βακτήριο εντοπίστηκε επίσης σε συσκευασμένη σαλάτα και baby σπανάκι. Κατά την περίοδο 2018–2019, η κατανάλωση μαρουλιού Romaine ήταν η πηγή τροφιμογενών ασθενειών που οδήγησαν σε πέντε θανάτους λόγω της παρουσίας E. coli.

Τα ροφήματα smoothie παρασκευάζονται από τέτοια συστατικά και δεν υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία αυτών, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή παρουσία τέτοιων βακτηρίων. Το μη παστεριωμένο γάλα αντιπροσωπεύει ένα άλλο τρόφιμο που σχετίζεται με τον κίνδυνο παρουσίας παθογόνων βακτηρίων. Η κατανάλωση νωπού γάλακτος δεν συνιστάται, αλλά υπάρχουν ορισμένες χώρες όπου η κατανάλωση νωπού γάλακτος εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη λαμβάνοντας υπόψη τις παραδόσεις τους. Σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, τα γαλακτοκομικά διαπιστώθηκε πως ήταν η δεύτερη πιο κοινή αιτία τροφιμογενών επιδημιών, οι περισσότερες από τις οποίες αποδείχθηκε πως οφείλονταν στο νωπό γάλα.

Η παρουσία βακτηρίων συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανθρώπινων θανάτων που σχετίζονται με βακτηριακή λοίμωξη από βακτήριο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, υπολογίστηκε σε 33.000 ετησίως.

Η αντοχή στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται κυρίως μέσω κινητών γενετικών στοιχείων, εντός ή μεταξύ των
βακτηριακών ειδών, και από μη παθογόνα σε παθογόνα στελέχη. Η οριζόντια μεταφορά γονιδίων (HGT) έχει μεγάλο αντίκτυπο και θεωρείται ως ο πιο επικίνδυνος τρόπος εξάπλωσης της αντίστασης.

Μια σημαντική ιδιότητα των μικροοργανισμών που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων είναι η
ικανότητά τους να σχηματίζουν βιοφίλμ. Η παραγωγή βιοφίλμ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα
καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλοίωση των τροφίμων ή, χειρότερα, να γίνει παθογόνο. Τα είδη που περικλείονται σε βιοφίλμ είναι πιο ανθεκτικά από τα πλαγκτονικά. Μεταξύ των δυνητικά παθογόνων βακτηρίων που συναντώνται στο περιβάλλον είναι τα κολοβακτηρίδια, ιδιαίτερα το E. coli.

Τα τρόφιμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση βακτηρίων που φέρουν φαινότυπους
ανθεκτικότητας. Σε πρόσφατες μελέτες, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα ωμά έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως τα smoothies ή το νωπό γάλα, τα οποία είναι δημοφιλή στη Σλοβακία, θα μπορούσαν να φέρουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά κολοβακτηρίδια.

Παρά το πλήθος των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί για την δυνητική επικινδυνότητα τέτοιων τροφίμων, μια νέα μελέτη από την Σλοβακία επικεντρώνεται και τονίζει την παρουσία ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων σε αυτά τα δημοφιλή ποτά ΦΠ και ΖΠ. Από αυτή την άποψη, τέτοια τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μεταφορά γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στο ανθρώπινο έντερο και, κατά συνέπεια, στη διάδοση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αποδείξει ότι τα δημοφιλή ροφήματα από ανεπεξέργαστες, ωμές πρώτες ύλες όπως τα smoothies και το νωπό γάλα, μπορεί να είναι πηγή ανθεκτικών στα αντιβιοτικά κολοβακτηριδίων και ανθεκτικών γονιδίων.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν πως η πλειονότητα των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά απομονώσεων (110) ταυτοποιήθηκαν ως Enterobacter spp., Escherichia coli και είδη Klebsiella spp., κυρίως ανθεκτικά στη β-λακτάμη και στη χλωραμφενικόλη. Η αντοχή σε πολλά φάρμακα έχει καταγραφεί στο ένα τρίτο των ανθεκτικών βακτηρίων. Η υπερπαραγωγή αντλιών εκροής αποσαφηνίστηκε σε 8 διαφορετικά βακτήρια. Η πλειοψηφία των ανθεκτικών απομονώσεων ήταν ισχυροί παραγωγοί βιοφίλμ. Το γονίδιο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά blaOXA ανιχνεύθηκε στο 25% των απομονώσεων, ιδιαίτερα στο E. coli. Τα γονίδια ανθεκτικότητας blaTEM και blaSHV ανιχνεύθηκαν σε 19% και 14% των βακτηρίων, αντίστοιχα. Σύμφωνα με αυτό, τα ωμά ποτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάδοση της αντοχής στα αντιβιοτικά στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και στο περιβάλλον.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα