Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Ο επικεφαλής της ομάδας HACCP σε κάθε επιχείρηση τροφίμων έχει να «τρέξει» το σύστημα HACCP κάθε μέρα, να βεβαιώνει ότι τηρούνται τα απαιτούμενα από την νομοθεσία αρχεία αλλά και να …μελετά! Τι να μελετά;
Τους ανερχόμενους κίνδυνους στην αλυσίδα τροφίμων!
Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι οι ενώσεις PFAS (περ- και πολυ φλουοροαλκύλια): μια τάξη ενώσεων που περιλαμβάνει πάνω από 9.000 ενώσεις και χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα προϊόντα ανθεκτικά στη θερμότητα, στους λεκέδες και στο νερό. Ονομάζονται επίσης “forever chemicals” μιας και δεν διασπώνται και δεν μεταβολίζονται! Αυτές οι ενώσεις βιοσυσσωρεύονται στην διατροφική αλυσίδα και προκαλούν καρκίνο, κύρωση του ήπατος, υψηλή χοληστερόλη, ανωμαλίες στα νεογέννητα και διαταράσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Τα νέα που μας έρχονται από την Αμερική είναι ότι βρέθηκαν σε μοσχαρίσιο κρέας!
Οι ομάδες HACCP λοιπόν θα πρέπει να μελετούν και αυτούς τους ανερχόμενους κινδύνους.