Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ανερχόμενοι κίνδυνοι στην αλυσίδα τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι ανερχόμενοι κίνδυνοι στην αλυσίδα τροφίμων
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Ο επικεφαλής της ομάδας HACCP σε κάθε επιχείρηση τροφίμων έχει να «τρέξει» το σύστημα HACCP κάθε μέρα, να βεβαιώνει ότι τηρούνται τα απαιτούμενα από την νομοθεσία αρχεία αλλά και να …μελετά! Τι να μελετά;

Τους ανερχόμενους κίνδυνους στην αλυσίδα τροφίμων!

Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι οι ενώσεις PFAS (περ- και πολυ φλουοροαλκύλια): μια τάξη ενώσεων που περιλαμβάνει πάνω από 9.000 ενώσεις και χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα προϊόντα ανθεκτικά στη θερμότητα, στους λεκέδες και στο νερό. Ονομάζονται επίσης forever chemicals μιας και δεν διασπώνται και δεν μεταβολίζονται! Αυτές οι ενώσεις βιοσυσσωρεύονται στην διατροφική αλυσίδα και προκαλούν καρκίνο, κύρωση του ήπατος, υψηλή χοληστερόλη, ανωμαλίες στα νεογέννητα και διαταράσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα νέα που μας έρχονται από την Αμερική είναι ότι βρέθηκαν σε μοσχαρίσιο κρέας!

Οι ομάδες HACCP λοιπόν θα πρέπει να μελετούν και αυτούς τους ανερχόμενους κινδύνους.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα