Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καταγγελίες στον Ιρλανδικό ΕΦΕΤ (FSAI) και το HACCP

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι καταγγελίες στον Ιρλανδικό ΕΦΕΤ (FSAI) και το HACCP
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες μέρες, διαβάσαμε στο cibum ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά τις καταγγελίες Ιρλανδών καταναλωτών στον Ιρλανδικό ΕΦΕΤ (FSAI) κατά το έτος 2021.

- Advertisement -

Πάνω από 3.414 καταγγελίες καταναλωτών ελήφθησαν από τη Γραμμή Συμβουλών της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) το 2021, με το 36% των καταγγελιών σχετικά με ακατάλληλα τρόφιμα και το 24% με χαμηλά πρότυπα υγιεινής. Συνολικά, οι καταγγελίες του 2021 σημείωσαν αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2020. Το εν λόγω έτος σημειώθηκε σημαντική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω της COVID-19 και οι αριθμοί του 2021 είναι περισσότερο σύμφωνοι με τα στοιχεία πριν από την COVID-19 που ήταν 3.460 το 2019.

Από όλα έχει ο μπαξές: γυαλί σε κουάκερ και chips γλυκοπατάτας, μαλλιά σε πολλά takeaway  τρόφιμα, μέταλλο σε ψητά φασόλια, σκουλήκι σε σούπα και μια μεταλλική βίδα σε χοιρινά παϊδάκια!

Αυτές οι καταγγελίες δείχνουν ότι τα συστήματα HACCP δεν δουλεύουν με επάρκεια. H συνεχής αξιολόγηση του συστήματος HACCP είναι το ζητούμενο.

Για να επιτύχουμε μέγιστα επίπεδα ασφάλειας στα προϊόντα που παράγουμε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι:

  1. Το σύστημα HACCP είναι και νομική απαίτηση αλλά και απαίτηση του σύγχρονου επιχειρείν,
  2. Η πιστοποίηση της εταιρείας για ISO22000 είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να αποκτήσει η εταιρεία μας κουλτούρα πιστοποίησης και αυτο-αξιολόγησης, όπως πολύ εύγλωττα επισήμανε πριν από λίγες μέρες ο κ. Πελτέκης σε συνέντευξή του στο cibum.
ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα