Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καταγγελίες στον Ιρλανδικό ΕΦΕΤ (FSAI) και το HACCP

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι καταγγελίες στον Ιρλανδικό ΕΦΕΤ (FSAI) και το HACCP
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες μέρες, διαβάσαμε στο cibum ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά τις καταγγελίες Ιρλανδών καταναλωτών στον Ιρλανδικό ΕΦΕΤ (FSAI) κατά το έτος 2021.

Πάνω από 3.414 καταγγελίες καταναλωτών ελήφθησαν από τη Γραμμή Συμβουλών της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) το 2021, με το 36% των καταγγελιών σχετικά με ακατάλληλα τρόφιμα και το 24% με χαμηλά πρότυπα υγιεινής. Συνολικά, οι καταγγελίες του 2021 σημείωσαν αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2020. Το εν λόγω έτος σημειώθηκε σημαντική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω της COVID-19 και οι αριθμοί του 2021 είναι περισσότερο σύμφωνοι με τα στοιχεία πριν από την COVID-19 που ήταν 3.460 το 2019.

Από όλα έχει ο μπαξές: γυαλί σε κουάκερ και chips γλυκοπατάτας, μαλλιά σε πολλά takeaway  τρόφιμα, μέταλλο σε ψητά φασόλια, σκουλήκι σε σούπα και μια μεταλλική βίδα σε χοιρινά παϊδάκια!

Αυτές οι καταγγελίες δείχνουν ότι τα συστήματα HACCP δεν δουλεύουν με επάρκεια. H συνεχής αξιολόγηση του συστήματος HACCP είναι το ζητούμενο.

Για να επιτύχουμε μέγιστα επίπεδα ασφάλειας στα προϊόντα που παράγουμε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι:

  1. Το σύστημα HACCP είναι και νομική απαίτηση αλλά και απαίτηση του σύγχρονου επιχειρείν,
  2. Η πιστοποίηση της εταιρείας για ISO22000 είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να αποκτήσει η εταιρεία μας κουλτούρα πιστοποίησης και αυτο-αξιολόγησης, όπως πολύ εύγλωττα επισήμανε πριν από λίγες μέρες ο κ. Πελτέκης σε συνέντευξή του στο cibum.
ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο