Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ουκρανικό: Επάρκεια τροφίμων και συνέπειες στην Ελλάδα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟυκρανικό: Επάρκεια τροφίμων και συνέπειες στην Ελλάδα
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Αύριο συμπληρώνονται 4 εβδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα νεότερα έχουν ως εξής: Η Ρωσία απαγόρευσε στις 10 Μαρτίου τις εξαγωγές λιπασμάτων και άλλων προϊόντων και εξοπλισμού από τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το μέτρο αφορά προϊόντα και εξοπλισμό που εισάγονταν προηγουμένως στη Ρωσία από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ρωσική κυβέρνηση, η απαγόρευση αυτή αφορά τεχνολογίες που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, αγροτικά μηχανήματα ή ακόμη ηλεκτρικό εξοπλισμό. Πρόκειται επίσης για μηχανές, τουρμπίνες, μηχανές επεξεργασίας μετάλλου και λίθων, μόνιτορ και προβολείς.

Αναστολή εξαγωγών σιτηρών

Η Ρωσία θα αναστείλει τις εξαγωγές σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΕΕ) έως τις 31 Αυγούστου σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει επάρκεια τροφίμων για την εγχώρια αγορά, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομίας. Η Ρωσία θα απαγορεύσει επίσης τις εξαγωγές ζάχαρης σε τρίτες χώρες έως τις 31 Αυγούστου, αλλά ορισμένες εξαιρέσεις θα είναι δυνατές για τις χώρες της ΕΕΕ, μέλη των οποίων είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η ίδια η Ρωσία, πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters το υπουργείο.

Λιπάσματα

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι εξαγωγείς πρώτων υλών αλλά και τελικών προϊόντων. Η Ουκρανία εξάγει κάθε χρόνο 200.000 τόνους αμμωνίας. Η Ρωσία από την πλευρά της εξάγει τεράστιες ποσότητες αμμωνίας, ουρίας, φωσφόρου και καλίου. Η Ρωσία έχει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής νιτρικού αμμωνίου των 20 εκατομμυρίων τόνων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χρησιμοποιείται σε λιπάσματα. Επίσης πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τα μέτρα κατά της Λευκορωσίας που είναι μεγάλη εξαγωγέας καλίου. Την Πέμπτη 10 Μάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, καθώς η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει αρκετά λιπάσματα. Συνεπώς, η παραγωγή όλων των φυτικών προϊόντων θα επηρεαστεί σημαντικά και νέο κύμα ακρίβειας θα κτυπήσει όλα τα νοικοκυριά.

Τουρισμός στην Ελλάδα

Επίσης, το θέμα του τουρισμού είναι τεράστιο, ειδικά οι τουρίστες από Ρωσία, αριθμός που αναμενόταν να έφτανε φέτος τις 350.000. Ο τουρισμός είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένος με τα …τρόφιμα μιας και ο κλάδος της εστίασης είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους τουρίστες-επισκέπτες στην χώρα μας. Η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο δεν είναι καθόλου σοφή κίνηση μιας και θα έχει τεράστια αρνητική επίδραση στις εισροές τουριστών από Ρωσία και συνεπώς στους κλάδους της εστίασης και των τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο