Η διατροφική και ψυχολογική σημασία του μητρικού γάλακτος.
Την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη ήταν η παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού, και αυτή η είδηση με πήγε λίγα χρόνια πίσω.
Πίσω στο 2004, όταν γεννήθηκε ο πρώτος μου γιος, στο μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου.
Πάγια πολιτική και πρακτική του εν λόγω νοσοκομείου είναι ότι το μωρό θα πρέπει να είναι μαζί με την μητέρα του από την πρώτη στιγμή! Έτσι, ο γιος μας ήταν μαζί μας από τις πρώτες του ώρες μετά την γέννησή του. Και παράλληλα, όλες οι μαμάδες υποστηρίζονται και διδάσκονται τα μυστικά του θηλασμού.
Ο θηλασμός είναι πολύτιμος διατροφικά για το νεογνό. Το μητρικό γάλα, από την πλευρά της Χημείας Τροφίμων, είναι το καλύτερο γάλα μιας και η αλληλουχία αμινοξέων είναι μοναδική και τι πιο φυσικό να δίνουμε στα μωρά μητρικό γάλα. Και ναι είναι λάθος να δίνουμε γάλα από… αγελάδα όπως είναι τα πιο πολλά γάλακτα σε σκόνη από την πρώτη μέρα. Εκτός από την διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος, το μητρικό γάλα έχει θετική επίδραση στην εμφάνιση των βακτηρίων Bifidobacterium longum και Bifidobacterium breve στη μικροβιακή μικροχλωρίδα όπως μελέτησε η ομάδα της συναδέλφου Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αδαμαντίνης Κυριακού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Επιμύθιο: ας ξαναδούμε το θέμα και την αξία του θηλασμού! Δημιουργεί υγιέστερα μωρά και αναπτύσσει μια μοναδική σχέση μεταξύ μεταξύ της Μητέρας και του βρέφους!
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet