Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

INFOSAN: Escherichia coli από Ολλανδικό σπανάκι – Διανεμήθηκε και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνINFOSAN: Escherichia coli από Ολλανδικό σπανάκι - Διανεμήθηκε και στην Ελλάδα
spot_img

Απολογισμός τροφικών δηλητηριάσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 – Η Ευρώπη πρώτη σε περιστατικά ασφάλειας τροφίμων – H Ηπατίτιδα από τα κατεψυγμένα φρούτα σε πρώτο πλάνο.

Η Γραμματεία του INFOSAN ( Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων) συμμετείχε σε 58 περιστατικά ασφάλειας τροφίμων σε 129 κράτη μέλη και εδάφη του ΠΟΥ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο απολογισμός έδειξε τριάντα δύο περιστατικά που αφορούσαν βιολογικό κίνδυνοListeria monocytogenes (10), Salmonella spp. (10 ), E. coli (6), Clostridium botulinum (2), Ηπατίτιδα Α (2), B. cereus(1) και Coxsackievirus (1)]; έντεκα που περιλαμβάνουν μη δηλωμένο αλλεργιογόνο/συστατικό [γάλα (3), αμύγδαλα (2), αυγό (2), καρύδια (2), φιστίκια (1), σόγια (1), σιτάρι (1)]. οκτώ που ενέχουν χημικό κίνδυνο [μυκοτοξίνες (2), ακονιτίνη (1), βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (1), αιθυλενογλυκόλη (1), αιθυλενοξείδιο (1), ισταμίνη (1), υπεροξικό οξύ (1)] επτά που ενέχουν φυσικό κίνδυνο [γυαλί (3), μέταλλο (2), έντομα (1), πλαστικό (1)].

Οι κατηγορίες τροφίμων που ενεπλάκησαν συχνότερα στα 58 περιστατικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν: σνακ, επιδόρπια και άλλα τρόφιμα (12), γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (7), σύνθετα τρόφιμα (6), κρέας και προϊόντα κρέατος (6) , λαχανικά (6), ψάρια και άλλα θαλασσινά (5), δημητριακά και προϊόντα με βάση τα δημητριακά (3), φρούτα και προϊόντα φρούτων (3), βότανα μπαχαρικά και καρυκεύματα (2) και επτά άγνωστα.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ο αριθμός των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων αυξήθηκε στον υψηλότερο αριθμό φέτος, φτάνοντας τα 58. Λόγω της ενεργού δέσμευσης των μελών και των συνεργατών του INFOSAN, το 53% των περιστατικών αναφέρθηκε στη Γραμματεία του INFOSAN από τα μέλη της INFOSAN, το 28% αυτών των περιστατικών κοινοποιήθηκαν στη Γραμματεία μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 19% μέσω διαφόρων καναλιών του ΠΟΥ.

Γεωγραφική εμβέλεια

Αυτά τα περιστατικά αφορούσαν 129 κράτη μέλη και εδάφη του ΠΟΥ από όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ. Τα επηρεαζόμενα κράτη μέλη κατανεμήθηκαν ως εξής: 48 από 53 κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, 26 από 47 στην Αφρική, 11 από 27 στον Δυτικό Ειρηνικό, 24 από 35 στην Αμερική, 15 από 21 στην Ανατολική Μεσόγειος και τέλος 5 στα 11 στη Νοτιοανατολική Ασία.

Επιδημίες ηπατίτιδας Α σε πολλές χώρες που πιθανώς συνδέονται με την κατανάλωση κατεψυγμένων φρούτων (μούρα) 

Σε επτά κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν αναφερθεί κρούσματα και συσπειρώσεις γονότυπου IB του ιού της ηπατίτιδας Α (HAV) σε πολλές χώρες. Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2022, έχουν εντοπιστεί 303 κρούσματα HAV πανομοιότυπα ή στενά συνδεδεμένα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κατεψυγμένων μούρων θα μπορούσε να συνδεθεί με τα κρούσματα και τις ομάδες κρουσμάτων, παράλληλα με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο των σχετικών στελεχών HAV. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα διατίθενται στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων . 

Τον Αύγουστο του 2022, μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γραμματεία INFOSAN ενημερώθηκε για την ανίχνευση της ηπατίτιδας Α σε κατεψυγμένα μούρα από την Πολωνία, που διανεμήθηκαν σε 28 κράτη μέλη του ΠΟΥ. Η Γραμματεία της INFOSAN επικοινώνησε με τα εμπλεκόμενα σημεία επαφής έκτακτης ανάγκης INFOSAN για να βεβαιωθεί ότι ήταν ενήμεροι για το περιστατικό ασφάλειας τροφίμων και να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με μέτρα διαχείρισης κινδύνου που εφαρμόζονται στις αντίστοιχες χώρες τους, καθώς και τον πιθανό εντοπισμό περιπτώσεων που σχετίζονται με την κατανάλωση σχετικών προϊόντων .

Η ηπατίτιδα Α είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως όταν ένα μη μολυσμένο (και μη εμβολιασμένο) άτομο καταπιεί τροφή ή νερό που είναι μολυσμένο με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου. Η ασθένεια συνδέεται στενά με το μη ασφαλές νερό ή φαγητό, την ανεπαρκή υγιεινή, την κακή προσωπική υγιεινή και το στοματικό-πρωκτικό σεξ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το HAV μπορείτε να βρείτε στο ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ για το HAV 

Εντοπίστηκε Escherichia coli (STEC) που παράγει σιγατοξίνες σε σπανάκι και ρόκα από την Ολλανδία

Μέσω του RASFF, η Γραμματεία του INFOSAN ενημερώθηκε για την ανίχνευση Escherichia coli (STEC) που παράγει Shigatoxin σε σπανάκι και ρόκα από την Ολλανδία. Τα εμπλεκόμενα προϊόντα είχαν διεθνώς διανεμηθεί σε 16 χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Κύπρος, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Κουβέιτ, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Κατάρ, η Σιγκαπούρη, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ισπανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Γραμματεία INFOSAN συνεργάστηκε με τα εμπλεκόμενα σημεία επαφής έκτακτης ανάγκης INFOSAN για να βεβαιωθεί ότι ήταν ενήμεροι για το περιστατικό ασφάλειας τροφίμων και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με μέτρα διαχείρισης κινδύνου που εφαρμόζονται στις αντίστοιχες χώρες τους, καθώς και πιθανές περιπτώσεις ασθενειών που συνδέονται με την κατανάλωση επηρεαζόμενων προϊόντων .

Περαιτέρω έρευνες έχουν διεξαχθεί από μέλη του INFOSAN σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η αύξηση των περιστατικών που αφορούν τη Shigatoxin – παραγωγή Escherichia coli O157 και άλλους τύπους STEC (non STEC O157).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα