Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Quo vadis Norvegiae?

spot_img

Θέμα χρόνου να μολυνθεί η τροφική αλυσίδα…

Διαβάζω στον Guardian μια δυσάρεστη εξέλιξη:

Norway to allow mining waste to be dumped in fjords

https://www.theguardian.com/world/2024/jan/12/norway-to-allow-mining-waste-to-be-dumped-in-fjords

“Μετά από μια διαμάχη 15 ετών, η ιδιωτική εταιρεία Nordic Mining έλαβε το πράσινο φως να απορρίψει 170 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων εξόρυξης στον πυθμένα του φιόρδ Førde, τα οποία οι επικριτές λένε ότι θα απειλήσουν τη θαλάσσια ζωή και θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα.”

Παρά τις προσπάθειες ακτιβιστών “Friends of the Earth, Norway” για να μην απορρίπτονται απόβλητα από εξορύξεις στα φιόρδ της χώρας, η κυβέρνηση προχώρησε νομοθετώντας αυτήν την αποτρόπαια περιβαλλοντική πράξη. Ακόμα και το  Norwegian Institute of Marine Research γνωμοδότησε ενάντια στην απόρριψη των αποβλήτων.

Οι ακτιβιστές δεν μπορούν να συνεχίσουν τον νομικό τους αγώνα ενάντια στην Κυβέρνηση.

Και αυτό μου θύμισε την ομάδα μας (π. Ιωάννης Οικονομίδης, τον αείμνηστο Θανάση Παντελόγλου και μένα) όταν παλεύαμε με τα “θεριά” σε Ασωπό και Μεσσαπία και Σκουριές…αλλά δεν είχαμε πλέον τα χρήματα να συνεχίσουμε την πάλη.

Μια αντίστοιχη πάλη που είχα την τιμή να συμμετάσχω εδώ στην “πολιτισμένη” Ιρλανδία ήταν η υπόθεση της εταιρείας που διαχειρίζεται το Irish Cement Factory στο προάστιο Raheen της πόλης του Λίμερικ.

Παρά τις προσπάθειές μας ( https://izab.net/blog/3-days-of-epa-oral-hearing-we-have-not-become-any-wiser/ ), η EPA (περιβαλλοντική επιτροπή της Ιρλανδίας) προχώρησε στην αδειοδότηση της εταιρείας να καίει τοξικά απόβλητα στο τσιμεντάδικο της Irish Cement Factory. Ο καπνός όμως θα είναι ρυπασμένος με τοξικά μικροσωματίδια που με την βροχή θα ρυπάνουν το έδαφος και το χορτάρι που τρώνε οι αγελάδες και έτσι είναι απλά θέμα χρόνου να επιμολυνθεί η διατροφική αλυσίδα…

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο