Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοβαρά τώρα; Υπάρχουν εθιστικά τρόφιμα;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣοβαρά τώρα; Υπάρχουν εθιστικά τρόφιμα;
spot_img

H αποκατάσταση της αλήθειας…

Στις 16 Φλεβάρη, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο cibum.gr της συναδέλφου Χριστίνας Κοψίνη σχετικά με το αν τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν εθισμό. Το άρθρο περιγράφει με εύγλωττο τρόπο τις απόψεις δύο επιστημόνων.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δύο επιστήμονες (ψυχολόγος και ψυχίατρος, αντίστοιχα) μίλησαν για εθισμό χωρίς όμως να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το αλάτι, η ζάχαρη, η βανίλια.

Ο εθισμός (αν μπορούμε να τον αποκαλέσουμε έτσι) προκαλείται από συγκεκριμένα μόρια και όχι από συγκεκριμένα τρόφιμα.

Πολλοί από εμάς, κάποια στιγμή μέσα στη μέρα, θέλουμε πολύ «κάτι γλυκό» ή «κάτι αλμυρό». Αντί λοιπόν, να ανατρέχουμε σε πατατάκια, προϊόντα με ζάχαρη κλπ, ας δούμε τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε, π.χ. λίγο τυρί αντί για πατατάκια, σταφίδες αντί άλλου γλυκού. Λύσεις υπάρχουν και αυτές πρέπει να τις αναζητήσουμε σε φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και γαλακτοκομικά.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα