Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στα ιδιωτικά ΑΕΙ γιατί να λέμε όχι;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣτα ιδιωτικά ΑΕΙ γιατί να λέμε όχι;
spot_img

Οι “50 αποχρώσεις” του άσπρου και του μαύρου…

Η πάγια θέση μου για τα ΑΕΙ είναι αυτή: τα ΑΕΙ θα πρέπει να είναι Δημόσια και να μπορούν να δώσουν τις απαιτούμενες γνώσεις στους φοιτητές. Γνώσεις όμως που θα είναι σύγχρονες και …χρήσιμες!

Έχοντας δουλέψει για 12 χρόνια στο ΕΚΠΑ, έχω δει πολλές φορές το ίδιο έργο: ο κάθε Ακαδημαϊκός αναλαμβάνει ένα μάθημα από την ημέρα της πρόσληψής του μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησής του και γράφει και ένα βιβλίο-σύγγραμα για το …μάθημά του!

Αυθεντία και αυθεντικό βιβλίο πάνε χέρι χέρι (σικ!).

Αυτές οι γνώσεις είναι σύγχρονες και χρήσιμες όμως;

Διάβασα στους Irish Times πριν από λίγες μέρες για ένα ιδιωτικό κολλέγιο, ονόματι Griffith College https://www.irishtimes.com/ireland/education/2024/02/06/we-dont-serve-the-elite-how-diarmuid-hegarty-built-irelands-largest-private-third-level-institution/. Φέτος το εν λόγω κολλέγιο κλείνει 50 χρόνια ζωής και είναι σήμερα η πιο μεγάλη ιδιωτική οντότητα που παρέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει 7.000 φοιτητές στο Δουβλίνο, στο Cork και στο Limerick, και συνεργάζεται με αντίστοιχα κολλέγια στην Ινδία και στην Κίνα.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Griffith College (Diarmuid Hegarty) σκεπτόμενος πώς ένιωθε όταν ξεκίνησε το εν λόγω κολλέγιο αναρωτιόταν: τι είναι πιο σημαντικό; Να φτιάξω ένα νέα φορολογικό νομοσχέδιο ή να βοηθήσω τους φοιτητές; Η απάντηση και η απόφαση ήταν εύκολες.

Ας δούμε το παράδειγμα αυτό ως τροφή για σκέψη, σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος…

Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το κόστος για να φτιάξεις μια ιατρική σχολή ή ένα τμήμα Χημείας, το κόστος για κτιστεί η υποδομή (εργαστήρια, εργαστηριακός εξοπλισμός κλπ) είναι τεράστιο, ποιος ιδιώτης θα κάνει κάτι τέτοιο;

Συνεπώς η απάντηση στο αν θέλουμε ιδιωτικά ΑΕΙ δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Και βεβαίως το να φτιάξουμε ιδιωτικά ΑΕΙ που θα δίνουν πτυχία “με το τσουβάλι” δεν είναι λύση. Θα πρέπει να αναλυθούν οι ανάγκες της αγοράς για το ποια πτυχία χρειάζονται ώστε να μην συνεχίσουμε να παράγουμε άνεργους πτυχιούχους, όπως κάνουμε τόσα χρόνια…

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο