Η πολλά υποσχόμενη αγορά των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων διατροφής
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στο cibum.gr για τα Φαρμακευτικά παρασκευάσματα διατροφής και λειτουργικά τρόφιμα: Οι νέες έρευνες αιχμής για τη χρήση τους ως εργαλεία προληπτικής ιατρικής ένα εξαιρετικό άρθρο για τα nutraceuticals (στα ελληνικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα διατροφής ή φαρμακοτρόφιμα ή διατροφοφάρμακα).
Στην ερευνητική μας ομάδα, ασχολούμαστε με τα πολικά λιποειδή σε πλήθος ιχθυηρών και ζυμούμενων τροφίμων με στόχο να δημιουργήσουμε νέα συμπληρώματα διατροφής με αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία) με στόχο την απομόνωση αυτών των λιποειδικών μορίων και την παρασκευή νέων συμπληρωμάτων διατροφής.
Σήμερα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν πάνω από 17.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο και το αντίστοιχο νούμερο για την Ιρλανδία είναι πάνω από 10.000. Είναι σαφές λοιπόν, ότι αυτές οι παθήσεις είναι ένας σημαντικός στόχος (και niche market) για νέα προϊόντα με ισχυρές αντιθρομβωτικές βιοδραστικότητες.