Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τι θα πρέπει να κάνουμε.
Διαβάζω στο cibum:
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στα άτομα πάνω από τα 65 έτη η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 10% των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και είναι η ασθένεια που αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο. Επίσης το 30-40% των ασθενών στο γενικό πληθυσμό, με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) Καθηγητής Καρδιολογίας/Επείγουσας Ιατρικής κύριος Ι. Παρίσης αναφέρει ότι:
«Η εξάπλωση της νόσου τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Τρίτη Ηλικία, έχει πάρει τη μορφή πανδημίας καθώς επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τι μπορούμε να κάνουμε; Η απάντηση είναι απλή: καλύτερη διατροφή και εξάσκηση. Τα ευρήματα από τις μπλε ζώνες είναι γνωστά [ Blue Zones : power of 9 https://www.bluezones.com/2016/11/power-9/ ] και θα πρέπει να τα ακολουθούμε σε ημερήσια βάση. Αυτό είναι μια καλή αρχή.
Η καρδιοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα γενικότερα σκοτώνουν 18.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Είναι η πιο επικίνδυνη νόσος, σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, ως Ακαδημαϊκοί, καλούμαστε να επιτελέσουμε το χρέος μας. Να μην παρουσιάζουμε ευρήματα και δεδομένα μόνο σε ημερίδες και σχετικά συνέδρια αλλά να δουλέψουμε εντατικά και να γράψουμε σε γλώσσα κατανοητή από το ευρύ κοινό, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μια τέτοια προσπάθειά μου (δηλαδή ένα βιβλίο για το ευρύ κοινό) θα δημοσιευθεί σε λίγους μήνες με τον τίτλο “The Polar Lipid Link Between Cardiovascular Diseases and Inflammation” από τον εκδοτικό οίκο: Cambridge Scholars Publishing [ https://www.cambridgescholars.com/ ].
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet