Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στρουθοκαμηλισμός στα θέματα… καρδιάς!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣτρουθοκαμηλισμός στα θέματα... καρδιάς!
spot_img

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τι θα πρέπει να κάνουμε.

Διαβάζω στο cibum:

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στα άτομα πάνω από τα 65 έτη η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 10% των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και είναι η ασθένεια που αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο. Επίσης το 30-40% των ασθενών στο γενικό πληθυσμό, με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) Καθηγητής Καρδιολογίας/Επείγουσας Ιατρικής κύριος Ι. Παρίσης αναφέρει ότι:

«Η εξάπλωση της νόσου τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Τρίτη Ηλικία, έχει πάρει τη μορφή πανδημίας καθώς επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τι μπορούμε να κάνουμε; Η απάντηση είναι απλή: καλύτερη διατροφή και εξάσκηση. Τα ευρήματα από τις μπλε ζώνες είναι γνωστά [ Blue Zones : power of 9 https://www.bluezones.com/2016/11/power-9/ ] και θα πρέπει να τα ακολουθούμε σε ημερήσια βάση. Αυτό είναι μια καλή αρχή.

Η καρδιοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα γενικότερα σκοτώνουν 18.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Είναι η πιο επικίνδυνη νόσος, σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, ως Ακαδημαϊκοί, καλούμαστε να επιτελέσουμε το χρέος μας. Να μην παρουσιάζουμε ευρήματα και δεδομένα μόνο σε ημερίδες και σχετικά συνέδρια αλλά να δουλέψουμε εντατικά και να γράψουμε σε γλώσσα κατανοητή από το ευρύ κοινό, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια τέτοια προσπάθειά μου (δηλαδή ένα βιβλίο για το ευρύ κοινό) θα δημοσιευθεί σε λίγους μήνες με τον τίτλο “The Polar Lipid Link Between Cardiovascular Diseases and Inflammation” από τον εκδοτικό οίκο: Cambridge Scholars Publishing [ https://www.cambridgescholars.com/ ].

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο