Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία: Τα πολυμερή, οι φθαλικές ενώσεις και ο καρκίνος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣυσκευασία: Τα πολυμερή, οι φθαλικές ενώσεις και ο καρκίνος
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Όλα τα υλικά συσκευασίας τροφίμων και ποτών, έχουν έναν αριθμό μέσα σε ένα τρίγωνο που αποτελείται από βελάκια.

O αριθμός 7 είναι σημαντικός μιας και περιλαμβάνει πολυμερή όπως τα πολυκαρβονικά που ερχόμενα σε επαφή με το περιεχόμενο τρόφιμο εκλύουν δισφαινόλη-Α (bisphenolA ή BPA) και αυτή η ένωση είναι ισχυρός ορμονικός διαταρακτής.

Σε πρόσφατη έκθεση βρέθηκε ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις που σχετίζονται με φάρμακα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών παιδικού καρκίνου και ότι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή τους στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις κατά την κύηση και της παιδικής ηλικίας και της συχνότητας εμφάνισης παιδικού καρκίνου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ιατρικό Μητρώο Γεννήσεων, τον Οργανισμό Φαρμάκων και το Μητρώο Καρκίνου της Δανίας, τα οποία αφορούσαν όλες τις γεννήσεις στην εικοσαετία 1997 – 2017, δηλαδή σχεδόν 1,3 εκατομμύρια παιδιά. Μεταξύ των 2.027 περιπτώσεων παιδικού καρκίνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις κατά την παιδική ηλικία και όχι κατά την κύηση σχετίστηκε με 20% υψηλότερο ποσοστό παιδικού καρκίνου συνολικά, με σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό διάγνωσης οστεοσαρκώματος, καρκίνο των οστών και διπλάσιο ποσοστό διάγνωσης λεμφώματος (καρκίνος του αίματος).

Συνεπώς, αν χρησιμοποιούμε υλικά που εμπίπτουν στην κατηγορία 7 (π.χ. φιάλες των 20 λίτρων για εμφιαλωμένο νερό) θα πρέπει να εξετάσουμε άμεσα την αντικατάσταση των υλικών αυτών.

Η μελέτη είναι εδώ: Οι φθαλικές ενώσεις σχετίζονται με τη συχνότερη εμφάνιση παιδικού καρκίνου – Cibum

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο