Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση διαβάσαμε πρόσφατα στο cibum.gr σχετικά με το μοντέλο πρόσληψης προσθέτων τροφίμων 2.1 (Food Additives Intake Model – FAIM) το οποίο είναι ένα εργαλείο για την εκτίμηση της χρόνιας διατροφικής έκθεσης σε πρόσθετα τροφίμων. Επιτρέπει στους χρήστες να εκτιμούν τη μέση και υψηλή έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αιτούντες, τους αξιολογητές κινδύνου και τους διαχειριστές κινδύνου για την εκτίμηση της έκθεσης σε νέα πρόσθετα τροφίμων ή σε ήδη εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για τα οποία προτείνεται νέα χρήση.
Με το νέο αυτό εργαλείο, είμαστε σε θέση να εκτιμούμε την έκθεσή των καταναλωτών σε χημικές ενώσεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: οι βιολογικοί κίνδυνοι των συστημάτων HACCP προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις που εμφανίζονται σε λίγες ώρες ή μέρες και είναι σχετικά ήπιες, στην πλειοψηφία τους.
Οι χημικοί όμως κίνδυνοι των συστημάτων HACCP αφορούν στοιχεία και ενώσεις που βιωσυσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό με την πάροδο του χρόνου και ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες σε βάθος χρόνου. Συνεπώς, η ορθή διαχείριση των χημικών κινδύνων (θα πρέπει να) είναι άμεση προτεραιότητα στον καταρτισμό συστημάτων HACCP.