Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συστήματα HACCP και χημικοί κίνδυνοι

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣυστήματα HACCP και χημικοί κίνδυνοι
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση διαβάσαμε πρόσφατα στο cibum.gr σχετικά με το μοντέλο πρόσληψης προσθέτων τροφίμων 2.1 (Food Additives Intake Model – FAIM) το οποίο είναι ένα εργαλείο για την εκτίμηση της χρόνιας διατροφικής έκθεσης σε πρόσθετα τροφίμων. Επιτρέπει στους χρήστες να εκτιμούν τη μέση και υψηλή έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αιτούντες, τους αξιολογητές κινδύνου και τους διαχειριστές κινδύνου για την εκτίμηση της έκθεσης σε νέα πρόσθετα τροφίμων ή σε ήδη εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για τα οποία προτείνεται νέα χρήση.

Με το νέο αυτό εργαλείο, είμαστε σε θέση να εκτιμούμε την έκθεσή των καταναλωτών σε χημικές ενώσεις.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: οι βιολογικοί κίνδυνοι των συστημάτων HACCP προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις που εμφανίζονται σε λίγες ώρες ή μέρες και είναι σχετικά ήπιες, στην πλειοψηφία τους.

Οι χημικοί όμως κίνδυνοι των συστημάτων HACCP αφορούν στοιχεία και ενώσεις που βιωσυσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό με την πάροδο του χρόνου και ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες σε βάθος χρόνου. Συνεπώς, η ορθή διαχείριση των χημικών κινδύνων (θα πρέπει να) είναι άμεση προτεραιότητα στον καταρτισμό συστημάτων HACCP.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα