Πως μπορεί η διατροφή να προστατεύσει από τον Covid-19 και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.
Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση των τροφών που μπορούν να μας προστατέψουν από τον covid-19 (σε δυο μήνες, κλείνουμε 3 χρόνια από την εμφάνισή του), αναλύθηκαν οι προστατευτικές δράσεις μιας σειράς τροφίμων: φυτικά τρόφιμα, εδώδιμες ίνες και πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Σε μια επιστημονική μας ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, έχουμε επίσης τονίσει την αξία των πολικών λιποειδών τόσο κατά της χρόνιας φλεγμονής και των χρόνιων ασθενειών αλλά και τόσο κατά της οξείας φλεγμονής που προκαλεί ο ιός.
Σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο, ανασκοπούνται επίσης οι πρακτικές ορθής υγιεινής και το διαιτολόγιο σχετικά με την αναστολή των ιικών δράσεων.
Ας μην αμελούμε λοιπόν να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο αυτά τα τρόφιμα.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet